Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünyanın En Değerli Banknotu Sadece 1 Bitcoin Ediyor

Şu an için dolaşımda olan dünyanın en değerli banknotu hemen hemen 1 Bitcoin değerinde. Bu durum, mevcut banknotu ihraç eden ülkenin dünyadaki en merkezi tasarruf aracına sahip ülkelerden birisi olduğu düşünülürse oldukça ironik.

Brunei, veya resmi adıyla Brunei Barış Ülkesi Devleti, Asya’nın Borneo adasında yer alan ve sultanlık ile yönetilen bir ülke. Bu kadar varlıklı olmasının temel nedeni ise ülkenin elinde bulundurduğu devasa petrol ve gaz rezervleri. Banknotun değeri 10.000 Brunei doları ediyor ki bu tahmini olarak 7500 ABD doları civarında bir miktara denk düşüyor.

Banknot, para birimlerinin çok fazla alım gücüne sahip olduğu ülkelerde piyasaya sürülen olağan küçük para birimlerini trendinden ayrılıyor. Bu trendi komşu ülke olan Singapur’da görebiliriz çünkü Singapur bu banknotun illegal aktivitelerde kullanılmasından dolayı artık 10.000 dolarlık kağıt paraya izin vermiyor.

Bu ülke dünyadaki en uzun süreli monarşi rejimi ile yönetilen ülkelerinden birisi olarak oldukça da zengin. Ülke şu an için Uluslararası Para Fonu tarafından belirlenen satın alma gücünde kişi başına düşen GSYİH derecelendirmesinde beşinci sırada yer almakta. Ülkenin gayri safi yurt içi hasılası 33.376 milyar dolar civarında ve sahip olduğu %0 kamu borcu oranı ile bu özelliğe sahip iki ülkeden birisi olmanın keyfini yaşıyor.

10.000 Dolarlık banknotun ve Bitcoin’in fiyatları arasındaki bu tesadüf Bitcoin’in değerinin şu sıralar ayı piyasasına doğru kaymakta olmasından kaynaklanıyor. Son bir aydır düşüş yaşamakta olan Bitcoin basın saatine göre son 24 saatlik süreçte ise %1 gibi bir artış kaydetti ki bu bütün piyasa için olumlu bir haber.

Piyasa geçtiğimiz yılda da 7500 dolar ve 7400 dolara düşen sert dalgalanmalar yaşamıştı. Ancak görüşüne göre koin 7000 dolar seviyesinin altına düşmeye pek niyetli değil.

Dün aktardığımız bir haberde ünlü Fundstrat analisti Robert Sluymer, Bitcoin’in dibe vurduğunu ve bundan sonra yükselmeye başlayacağını ifade etmişti.

CNBC‘ye telefonla bağlanan Sluymer, 7.000 dolar seviyesini Bitcoin’in dip fiyat seviyesi olarak belirlemişti.

”Durup düşündüğümüz zaman, ilk aşamanın gerçekleşmeye başladığını görebiliriz. Bitcoin’in 7.000 Dolar seviyelerinde çok ciddi bir destek görmeye başladığını ve bu desteğin tam olarak bu seviyeden itibaren bir iyileşme sürecini başlatacağını düşünebiliriz.”

Fiyatlardaki düzelme de göz önüne alınırsa Robert’in tahminleri çok yanlış gibi durmuyor ama tabii ki nihai sonucu zaman ve piyasalar belirleyecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment