Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünyanın İlk Blockchain Tabanlı Tasarruf Bonosu Hazır

Tayland Merkez Bankası ve IBM bir ilke imza attı ve blockchain tabanlı tasarruf bonosunu başlattı.  Blockchain tabanlı yeni sistem olası karışıklıkları ortadan kaldırırken, hem maliyetleri hem işlem süresini azalttı. 

Tayland Merkez Bankası (BoT), tasarruf bonosu için blockchain teknolojisini kullanmaya başladıklarını açıkladı. Blockchain tabanlı platformunun başarılı bir şekilde hayata geçirildiğini duyuran Tayland Merkez Bankası, 2 hafta içinde toplam 1.6 milyar dolar değerinde tahvilin sorunsuz bir şekilde satıldığını dile getirdi. Tayland Merkez Bankası, blockchain tabanlı platformun başarısı üzerine, hem perakende hem kurumsal yatırımcılar için diğer tüm devlet tahvillerini de bu sisteme dahil etmeyi hedefliyor.

Blockchain Tabanlı Platformun Birçok Avantajı Var 

Tasarruf bonosu satışlarını, blockchain tabanlı bir platform üzerinden yürütmenin faydalarını basitçe şöyle sıralayabiliriz:

  • İşlem süresi kısalır.
  • Blockchain teknolojisinin temel özelliklerinden şeffaflık, güven ortamının oluşmasını sağlar.
  • İşletme sürecinde maliyetler minimuma indirilir.
  • İş yükü paydaşlar arasında eşit dağıtılır ve işi yürüten memurların yükü azalır.

Eskiden tasarruf bonosu satışı manuel olarak, çok katmanlı bir şekilde yürütülüyordu ve sistem ise birçok karışıklığa ve yanlışlığa açıktı. Yüksek güvenliğe sahip IBM Cloud destekli blockchain teknolojisinden yararlanan platform, yatırımcıların çok daha hızlı işlem yapmasına olanak tanıdı.

Eskiden genellikle 15 güne kadar uzayan süreçler, blockchain teknolojisi sayesinde 2 güne kadar indi. Sürenin kısaltılmasının yanı sıra blockchain ile hem çıkabilecek olası karışıklıkların minimuma indirilmesi ve genel olarak maliyetin azaltılması da hedefler arasındaydı.

tayland-ibm-blockchainIBM: Bu Adımda, Tayland Merkez Bankası’nın Yanında Olmaktan Gurur Duyuyoruz

IBM Tayland Genel Müdür Patama Chantaruck, IBM’in BoT ile el ele gerçekleştirdiği blockchain tabanlı sistem hakkında düşüncelerini dile getirdi. Chantaruck, Tayland Merkez Bankası’nın blockchain tabanlı tasarruf bonosu projesini, blockchain teknolojisinin karmaşık süreçleri nasıl kolaylaştırdığının en son örneği olduğunu söyledi.

IBM’in Tayland Merkez Bankası’nı desteklemek adına, birinci sınıf blockchain sistemini ve IBM Cloud’u sunduğunu söyleyen genel müdür, Tayland finans endüstrisi için bu önemli adımda BoT ile iş birliği içinde olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment