Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mt. Gox: 150 Bin Bitcoin İçin Gözler 15 Ekim’e Döndü

Eski Bitcoin borsası Mt.Gox çıkışlı 150 bin adet Bitcoin’in geleceğine 15 Ekim tarihinde karar verilmesi bekleniyor. Bu 150 bin adet Bitcoin’in piyasada devasa bir hareketliliğe yol açabileceği yönünde bir spekülasyon var. Fakat 15 Ekim tarihinin Bitcoin için kritik bir gün olacağı düşüncesine herkes katılmıyor.

Bir zamanlar dünyanın en büyük Bitcoin borsası olan Mt.Gox 2014 yılında dev bir hack saldırısına uğradı. Saldırıda kullanıcılara ait 740 bin; şirkete ait 100 bin Bitcoin çalındı. O dönemde toplamda 460 milyon dolara denk gelen bu Bitcoinlerin günümüzdeki değeri 8.9 milyar dolar. Bu dev Bitcoin yığınının 15 Ekim tarihinde harekete geçebilecek olması ihtimali, bazı yatırımcıları endişelendirmeye başladı. Peki 15 Ekim tarihi neden önemli?

Süreç 15 Ekim’e Kadar Uzatılmıştı

Mt.Gox yaşanan saldırı nedeniyle iflaslık oldu ve saldırı sırasında parasını kaybeden Bitcoin yatırımcıları kendilerine iade yapılıp yapılmayacağını merak etmeye başladılar. Bu merak zaman içerisinde yıllarca devam edecek bir yasal mücadeleye dönüştü.

mt-gox-bitcoin-hack-para
Mt. Gox’tan parasını isteyen yatırımcılar, Kaynak

Kullanıcılar verilen mücadelenin ardından kaybettikleri Bitcoinleri geri almaya hak kazandılar. Süreçte Mt.Gox’u temsil eden taraf, şirketin rezervinde 150 bin Bitcoin olduğunu ve bunların iade amacıyla kullanılabileceğini açıkladı. Mahkeme bu sürecin sorunsuz bir şekilde yürüyebilmesi için Mt.Gox’a bir rehabilitasyon planı hazırlaması için süre verdi. Tokyo mahkemesi 30 Haziran tarihinde aldığı kararla bu planın son teslim tarihinin 15 Ekim olduğunu açıkladı.

mtgox-bitcoin-erteleme
Sürecin 15 Ekim’e kadar uzatıldığını gösteren bildiri, Mtgox

150 Bin Bitcoinlik Hareketlilik Gelebilir

Mt.Gox kullanıcılarının 15 Ekim günü zamanında kaybettikleri Bitcoinleri almaya başlayabilecekleri düşünülüyor. Popüler kripto para yorumcusu CryptoWhale paylaştığı bir tweet ile 15 Ekim tarihinin önemini şöyle açıkladı:

“Eski (Mt.Gox) kullanıcılarının paralarını alıp almayacakları 15 Ekim’de belli olacak. Eğer bu 150 bin Bitcoin satışa çıkarılacak olursa Bitcoin fiyatında dev bir düşüş yaşanabilir ve piyasalara korku hakim olur.”

Bu saldırı yaşandığı sıralarda Bitcoin fiyatı 550 dolar sularındaydı. Şimdiyse bir Bitcoin’i 10 bin 700 dolardan satmak mümkün. 2014’te Bitcoin kaybetmiş olan yatırımcılar aradaki bu neredeyse %2000’lik değişimi fırsat bilip geri aldıkları Bitcoinleri kar elde etmek amacıyla satmaya başlayabilirler. Crypto Whale bunun piyasada büyük bir satış baskısı oluşturabileceğini düşünüyor.

Beklenen Etkiyi Yaratmayabilir

Tokyo mahkemesi rehabilitasyon sürecinin 15 Ekim’de biteceğini açıklasa da bu Mt.Gox’un insanlara tam olarak 15 Ekim tarihinde Bitcoin dağıtmaya başlayacağı anlamına gelmiyor. Cointelegraph’ın haberine göre bu noktada hem geçmişte yaşanmış olaylara hem de mahkemenin aldığı karara yeniden göz atmak gerekiyor.

15 Ekim tarihi Mt.Gox’un kullanıcılara iade yapması için son gün değil. Bu yalnızca rehabilitasyon planının son günü. Dolayısıyla Mt. Gox’un bu tarihte insanlara 150 bin Bitcoin dağıtması değil yalnızca bu sürecin nasıl işleyeceğine dair bir plan hazırlayıp bunu sunmuş olması gerekiyor. Fakat bu bile gerçekleşmeyebilir.

Mt.Gox’u temsil eden taraf bu süreci zaten bir süredir erteletiyordu. Söz konusu rehabilitasyon planının normal şartlar altında 2019’da hazırlanmış ve sunulmuş olması gerekiyordu. Fakat mahkemeye yapılan başvurular sonucunda bu sürenin hem 2019’da hem 2020’de iki kez uzatılmasına karar verildi. Buna benzer bir şey yeniden yaşanırsa planın teslim tarihi 15 Ekim tarihinin de ötesine ertelenecek demektir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment