Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum (ETH) Gaz Kullanımı Son 2 Yılın Zirvesinde

Analizler, Ethereum sisteminde kullanılan ortalama gaz miktarının son iki yılın en yüksek seviyesinde olduğunu ve ETH aktif cüzdan sahiplerinin sayısının da gözle görülür bir artış yaşadığını gösteriyor.

Analitik veri sağlayıcısı Glassnode, Twitter’da yaptığı bir paylaşımda Ethereum blok zincirinde kullanılan ortalama Gaz miktarının arttığını ve son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu.

Burada elde edilen rekor, 17 Eylül’de ulaşılan en yüksek seviye olan 41.848.917’yi geçerek 41.866.375 oldu.

Ortalama Ethereum işlem ücreti ise geçen ay neredeyse 12 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum ETH kullanıcıları için sıkıntılı olsa da eylül ayında Ethereum madencileri, yalnızca işlem ücretlerinden toplam 166 milyon dolar kazandılar.

Uniswap’tan Ethereum Desteği

16 Eylül’de Uniswap tarafından piyasaya sürülen UNI token, ETH madencilerinin kazançlarını saatte toplam 1 milyon dolara çıkartarak büyük bir sıçrayışa yol açtı. Bu süreçte ETH gaz ücreti de yaklaşık 5,6 dolara denk gelen 700 Gwei’ye yükseldi.

Glassnode tarafından paylaşılan verilere göre, aktif cüzdan sahiplerinin sayısı da önemli ölçüde artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Şartlar Normale Döndü

Uniswap, Curve, Aave gibi platformlarla merkezi olmayan finans sektörüne hızla büyüyen ilginin sonucunda artan işlem talebi ve gaz tüketimi, her blokta saniyede yalnızca 10-14 işlem gerçekleştirebilen Ethereum ağında rekabeti arttırdı ve fiyatların yükselmesine neden oldu.

Glassnode’a göre ise işler büyük ölçüde normale döndü. 17 Eylül’de madenciler tarafından kazanılan toplam Ethereum işlem ücreti 42.763 ETH iken 4 Ekim’de toplam 5.898’e düştü. Ethereum ağındaki ortalama işlem ücreti de 17 Eylül’deki 11.62 dolarlık rekor seviyelerden 2.1 dolar seviyelerine düştü.

Ethereum ağındaki işlem ücretlerindeki düşüşün yanı sıra, ağdaki mutlak işlem sayısı da yaklaşık %30 düşerek 935.000 seviyelerini gördü. 17 Eylül’de mutlak işlem sayısı 1.32 milyon seviyesine ulaşmıştı.

Ağda işlem gören toplam değer %74 gibi daha büyük bir oranla düşerek 6.5 milyon ETH’den 1.7 milyon ETH seviyesine indi.

DeFi Projelerinin Ardından Ethereum Nefes Alacak

DeFi projelerinin heyecanının piyasadaki etkisi yavaş yavaş geçerken Uniswap %27.6, Yearn Finance %41.2 ve UMA %28.5 oranlarında değer kaybı yaşadı. Bu durum Ethereum’a ihtiyaç duyulan nefes alanını sağlayacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment