Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AMB Anketi: Avrupalıların Dijital Eurodan Beklentisi “Gizlilik”

Avrupa Merkez Bankası, kamuoyunun dijital euro hakkındaki görüşlerine yönelik anket sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara göre, katılımcıların CBDC’den en büyük beklentisi gizlilik oldu.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), üretmeyi düşündüğü dijital euro projesi için 12 Ekim 2020-12 Ocak 2021 tarihleri arasında bir kamuoyu araştırması yaptı. Dijital euronun tasarımında, 8.221 kişinin katıldığı bu anketin sonuçlarına göre hareket edilecek.

İnsanlar dijital eurodan beklentisi “gizlilik”

Ankete katılan Avrupa vatandaşları, dijital eurodan beklentilerini açıkladılar. Katılımcıların %43’ü, öncelikle “gizliliğe” önem verirken, %18’i “güvenliğin” üstünde durdu. İnsanların %11’inin en büyük beklentisi, dijital euronun euro bölgesi genelinde geçerli olması.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta, “Dijital euro, Avrupalıların ihtiyaçlarını karşılarsa başarılı olabilir. Bu paranın, vatandaşların ankette vurguladığı beklentileri karşılaması için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

avrupa-dijital-euro-para-anket
Dijital euronun özelliklerine yönelik verilen oyların dağılımı

Bunların haricinde, katılımcıların %9’u dijital euroyu kullanırken ek bir ücret ödemek istemediğini bildirdi.

Mevcut sistemle uyumlu olması bekleniyor

Anketteki 18 soruyu yanıtlayan insanların üçte ikisi, dijital euronun mevcut bankacılık ve ödeme sistemine entegre edilmesini istiyor. Oy verenlerin dörtte biri ise CBDC’nin uluslararası ödemelerde kullanılmasını ve bu ödemelerin daha düşük maliyetli olmasını istediğini söyledi.

Bankanın anketine katılımcılardan bazı öneriler geldi. Katılımcıların dörtte biri, CBDC kullanımının akıllı kart veya mobil uygulama gibi araçlarla kolaylık sağlayabileceğini söyledi.

Katılımcıların neredeyse %75’i, Almanya, İtalya ve Fransa’daki vatandaşlardan oluşuyor. Anket, AB’nin bütününü yansıtmıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!