Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ECB Sınır Ötesi Ödemeler İçin Bitcoin’i (BTC) Yetersiz Buluyor: CBDC Öne Çıkıyor

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre CBDC’ler sınır ötesi ödemelerde Bitcoin’den daha geçerli ve kullanışlı bir yapıya sahip görülüyor.

Avrupa Merkez Bankası tarafından yürütülen çalışmanın sonucuna göre, Euro itibari parasını benimseyen 19 Avrupa ülkesinin sınır ötesi ödemelerde CBDC‘leri tercih etmesinin daha mantıklı olduğu vurgulandı. Yapılan bu araştırmada Bitcoin, kripto camiasının en önde gelen “desteksiz” kripto para birimi olarak nitelendirildi.

ECB’ye göre Bitcoin fiyatındaki aşırı volatil tavır, kripto para birimini sınır ötesi ödemeler için kullanışsız kılıyor. Yapılan çalışma Bitcoin’in doğası gereği ölçeklendirme ve hız problemleri yaşadığını vurgularken, ağ performansını iyileştiren Lightning Network gibi güncellemeleri göz önünde bulundurmadı. Araştırmanın detaylarına göre, Bitcoin’in temel teknolojisi ve ağın iş kanıtı (PoW) sistemi onu pahalı bir ödeme aracı yapıyor. Bunun yanı sıra ECB raporuna göre, CBDC’lerin forex borsaları ile olan uyumu sınır ötesi işlemler için daha kullanışlı bir zemin sunuyor.

Euro bölgesinin bir parçası olmayan Avustralya’nın Merkez Bankası Başkanı Phillip Lowe ise, devletlerin benimsemesi ve geçerli regülasyonlar sonucunda Bitcoin’in sınır ötesi işlemlerde kullanılmasının “daha sağlıklı olacağını” düşünüyor. Lowe konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Bu kripto paralar topluluk tarafından yaygın olarak kullanılacaksa, devletler tarafından desteklenmesi veya tıpkı bizim banka mevduatlarını düzenlediğimiz gibi düzenlenmesi gerekecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!