Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Edward Snowden Bitcoin’deki Eksikliği Açıkladı

Eski istihbaratçı Edward Snowden, katıldığı bir programda Bitcoin hakkında yorumlarda bulundu. Snowden Bitcoin alt yapısındaki eksikliklerden ve yapılması gereken iyileştirmelerden bahsetti. Snowden dijital merkez bankası paralarının bir geleceği olmadığını da dile getirdi.

Eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı ve Ulusal Güvenlik Dairesi çalışanı olan Edward Snowden, yapımcı ve gazeteci Naomi Brockwell ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Snowden kripto para birimlerinin devamlılıklarını sürdüreceğine inandığını belirtirken, dijital merkez bankası paraları (CBDC) için parlak bir gelecek olmadığını belirtti. Snowden’a göre CBDC’ler fiat para birimlerine önemli ölçüde bir avantaj katmadan çok uzak bir yapıda.

Dijital paraların önemini devletler de anladı

Dijital para çıkarmaya yarışına giren hükümetlerin de geleceğin dijital paralarda yattığını fark ettiğini düşünen Snowden, devletlerin Bitcoin’e karşı rakipler yaratmaya çalıştığını öne sürdü.

“Dijital merkez bankası paraları, hükümetin teşvik ödemelerini daha etkin bir şekilde dağıtabilmesinin ötesinde, fiat para birimlerinin genel olarak halk için gerçekten arzu uyandıran özelliklere sahip olmayan yeniden markalaşmış bir versiyonu”

Snowden, bu duruma rağmen pek çok insanın bunun farkına varabilecek finansal gelişmişlikte olmadığını düşünüyor. Snowden, bu bağlamda bir dijital paranın enflasyon ya da gizli vergi sorununu çözemeyeceğini de belirtiyor.

Snowden’a göre Bitcoin ağının iki önemli sorunu: Gizlilik ve ölçeklenebilirlik 

Snowden’a göre Bitcoin, enflasyonist para basımı uygulamaları için bir çözüm olabilse de, Bitcoin ağının gizliliği ve işlem hacmi sorunu hala aşılabilmiş durumda değil. Snowden mevcut hali ile Bitcoin ağının büyük ölçekli işlemlerde gerçekten gerekli olan gizlilik skalasını büyük ölçüde sağlayamadığını öne sürüyor. Geliştiricilerin yıllardır bu konularda yeteri kadar çalışmadığını ve Bitcoin’in ihtiyacı olan geliştirmelerin gerekli hızda yapılmadığını söyleyen Snowden, bu durumun kendisini şaşırttığını da itiraf ediyor.

Bitcoin’in ölçeklenebilirlik ve gizlilik sorunlarına kusurlarına rağmen Snowden, hala kredi kartı yerine kripto para kullanmayı tercih ettiğini de belirtiyor. Snowden, Bitcoin’in eksikliklerinin giderilemeyecek şeyler olduğuna inanmadığını dile getiriyor. Dijital para birimlerine doğru bir dönüşümün kaçınılmak olduğunu vurgulayan Snowden, dünyanın ihtiyaç duyduğu şeyin; anonim işlemleri mümkün kılan bağımsız bir araç olduğunu dile getiriyor.

“Eğer bu araç Bitcoin ise bu harika!”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!