Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EIP-4907 Protokolü ve NFT Kiralama Dönemi Nedir?

Double Protocol (EIP-4907), Ethereum ve Binance Smart Chain üzerinde çalışan merkeziyetsiz bir NFT kiralama platformudur. Şu anda, Decentraland’deki sanal arazilerin ve popüler GameFi projesi Warena’daki oyun içi varlıkların kiralanmasını desteklemektedir.

NFT’ler 2013 yılından beri var olan takas edilemeyen tokenlardır. Daha önce Koin Bülteni’nde NFT’ler üzerine yapılan detaylı çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.

NFT kiralamaya olanak sağlayan Çift Protokol (EIP-4907) nedir?

Çift Protokol, Ethereum ve Binance Smart Chain üzerinde çalışan, merkezi olmayan bir NFT kiralama platformdur. NFT kiralama fikri, günümüzün bildik araç kiralama yada ev kiralama mantığı ile çok benzerdir. Bu protokol sayesinde kullanıcılar belirli süreler için kiraladıkları NFT’ye sahip olurlar.

NFT kiralama pazarı, kullanıcılara oyun içi varlıklar, sanal mülkler, dijital sanat ve koleksiyonlar dahil olmak üzere seçebilecekleri oldukça çeşitli NFT’lere erişim sunmaktadır. Çift Protokol, NFT’lerin likiditesini ve işlevselliğini yükseltirken, kolay ve daha ucuz NFT kiralama hizmetleri vasıtasıyla Web3 kullanıcılarının meta veriye yada GameFi’ye girişlerini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

EIP-4907’nin akıllı sözleşmeye uygulanması, Double’nin kiralamayı etkinleştirmenin anahtarı olan kullanıcı haklarını mülkiyetten kolayca çıkarmasına olanak tanır. Ek olarak, çift rol standardının bir süre sonu işlevi vardır; Böylece ödünç alanın kullanım hakları, herhangi bir ekstra on-chain işleme gerek kalmadan kiralama süresi sonunda otomatikman sonlanır.

Yapılan her kiralama işlemine karşılık, kullanıcının haklarını temsil etmek için orijinal NFT’yi temsilen otomatik olarak bir “doNFT” oluşturur. Kiracı olan kullanıcı ödeme işlemini yaptıktan sonra oluşturulan doNFT, sözleşme şartlarına göre kiracıya verilecektir. Örneğin, Decentraland’de üç aylığına bir parsel kiraladınız. İlgili doNFT, o kiralama süresi boyunca araziyi kullanma hakkınızı temsil eder. Kiralama süresi sona erdiğinde, doNFT sözleşmesi borçlunun kullanım haklarını otomatikman iptal eder.

Bu iki taraflı çözüm, borçluların büyük deposit bedeli yatırmak zorunda olmadığı ve NFT sahiplerinin varlıklarının güvenliği ve kredi riskleri konusunda endişelenmediği düşünüldüğünde, NFT alanına giriş için teşvik edici olacaktır.

“Double Protocol”un kurucusu Shrug, AMBCrypto ile yaptığı röportajda şunları söyledi:

Double’ın uzun vadeli hedefleri iki ana yöne odaklanacak. Bunlardan biri, web3 kullanıcılarının kiralama yoluyla metaverse veya gamefi’ye girme eşiğini büyük ölçüde düşürmek ve aynı zamanda NFT’lerin likiditesini artırmaktır. İkincisi, NFT’lerin işlevselliğini genişletmek. doNFT, bu yöndeki ilk girişimimizdir ve gelecekte NFT’ler için işlevsel senaryoların kilidini açmaya devam edeceğiz.

Birçok yorumcuya göre bu yeni model, NFT kiralama pazarı için oyunun kurallarını değiştirebilirken NFT kiralama platformu “Double Protocol”, yeni başlatılan Çift Protokol NFT Standardı (EIP-4907) ile NFT sektöründe artan sorunları çözmeyi amaçlayan mükemmel bir örnektir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!