Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ekonomi Profesörü: Bu Yıl Bazı Bankalar İflas Edebilir

Long Island Üniversitesi’ndeki bir ekonomi profesörü, bu yıl çok fazla şirketin iflas edeceğini ve bu durumun küresel piyasaları ciddi anlamda etkileyeceğini söyledi. Bu profesöre göre şirketlerin iflası, ekonomiyi ABD-Çin arasındaki gerginlikten bile daha fazla etkileyecek.

Profesör Panos Mourdoukoutas, ABD-Çin arasındaki ekonomik gerginliğin geçtiğimiz yıl piyasaları epey olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Anca Mourdoukoutas’a göre 2019’da yaşanacak en büyük sorun, bu iki ülke arasındaki anlaşmazlıklar olmayacak.

Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız bir haberde bu iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara değindik. ABD-Çin arasında aylarca devam eden ve gümrük vergilerinin artırılmasıyla sonuçlanan bu anlaşmazlık, zaman içerisinde çözüme kavuşturabilir.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından yapılan açıklamalar gösteriyor ki bu iki ülkenin yetkilileri, bir süre önce uzlaşma yolu bulmaya başladılar. ABD-Çin arasında süregelen görüşmeler, 1 Mart 2019’da yeni bir ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla sonuçlanabilir. Bazı uzmanlara göre bu anlaşma, küresel piyasaların yeniden toparlanmasını sağlayacak.

Şirket İflasları

Mourdoukoutas’a göre bu iki ülke arasındaki ilişkiler düzelse dahi küresel piyasalar tam anlamıyla toparlanma fırsatı yakalayamayacaklar.

Mourdoukoutas, Dünya genelindeki merkez bankalarının faiz oranlarını arttırmaya devam ettiklerini ve bunun şirketleri olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyor:

“Bunun gayet basit ve net bir açıklaması var. Bankaların ucuz para politikasını geride bırakması sonucunda hem arz hem de talep seviyeleri artış yaşadı. İnsanlar daha fazla borçlanmaya başladılar. Şirketler ve girişimciler ise düşük karlı fırsatların peşinde koştular.”

Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki bankaların büyük risk altında olduğunu belirten Mourdoukoutas, bazı bankaların bu yıl içerisinde iflas edebileceğini belirtiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment