Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nobel Ödüllü Ekonomist Bitcoin’i 1984’te Öngörmüş Olabilir mi?

20.yüzyılın en önemli ekonomistlerinden biri olan Frederick Hayek, Bitcoin’e benzer bir parayı yıllar öncesinden öngörmüş olabilir.

Hayek 1984 yılında verdiği bir röportajda dönemin para anlayışını değerlendirdi ve geleceğe dair bazı yorumlar yaptı. Ünlü ekonomist bu röportaj sırasında gelecekle ilgili oldukça başarılı bir tahminde bulunmuş olabilir.

Doğru Tahmin mi?

1930’lu yıllardan itibaren ekonomi alanında çalışmalar yapmaya başlayan Hayek, çalışmalarıyla ün kazanmış ve 1974 yılına gelindiğinde Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülmüştü.

Hayek 1992 yılında vefat etmeden 8 yıl önce, 1984’te, bir röportaj verdi ve dönemin ekonomik yapısını değerlendirdi. Hayek bu röportajı sırasında dönemin para anlayışıyla ilgili de çarpıcı yorumlarda bulundu ve geleceğe dair bir tahmin yürüttü.

Hayek’in o röportaj sırasında söyledikleri şeylerin günümüzde Bitcoin’i anımsattığı ve Hayek’in Bitcoin’i veya en azından ona benzer bir para birimini yıllar öncesinden öngördüğü düşünülüyor. Kendisinin tahmini şu şekilde:

”Paranın kontrolünü devletin elinden almadığımız sürece bir daha asla düzgün bir paramız olmayacak. Bunun kontrolü hükümetten zorla alamayız. Yapabileceğimiz tek şey devletin durduramayacağı yeni bir şey (para) geliştirmek.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment