Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ekonomist: Bitcoin ”Tamam ya da Devam” Döneminde – Hamle Yapması Gerekiyor

2018 yılı özellikle kripto para dünyası açısından ciddi bir ayı piyasasına tanıklık etmemize neden oldu. 2017 yılının sonlarına doğru akla hayale bile gelmeyecek fiyatlar üzerinden değerlendirilen kripto para birimleri, 2018 yılında her ay daha fazla düşerek yoluna devam etti. 2017 yılında elde edilen değerlerin bir çoğu 2018 yılında kayboldu ve piyasa %80 üzerinde değer kaybı yaşadı. Bir çok ekonomist bu konu yüzünden Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini eleştiri yağmuruna tutarken, Ekonomist Tyler Cowen ise olayın biraz daha farklı olduğunu düşünüyor.

Bloomberg’de yayınlanan ortak bir makaleye göre, George Mason Üniversitesi profesörlerinden Tyler Cowen, kripto para piyasasının fiyat açısından çökmesinin aslında genel kripto para dünyası için faydalı olabileceğini ve bunun gelecekte daha büyük bir şeyleri getirebileceğini iddia etti. 19. yüzyılda demir yolu hisselerinde ve 2000’li yıllarda dotcom çöküşünde yaşanan olaylara değinen Cowen, bazı olumsuzlukların yanı sıra oldukça fazla olumlu olayın yaşandığına işaret etti.

”İnternet hisseleri 2000 – 2002 arasında dot-com çöküşü ile dibi buldu ancak daha sonra bunun kötü şirketleri temizleyip, Amazon ve Google gibi firmaların yükselişini sağlayan sıradaki teknoloji devrimi için yolu açtığı ortaya çıktı.”

Cowen’a göre kripto para birimleri neredeyse sıfırdan, 800 milyar dolara kadar artış yaşadı ancak sektör ”saçma fikirlerin ICO’lar ile fonlanması sonucu kirlendi”.

”Kriptonun sonunda kendi sosyal değerini kanıtlayacağı bir noktadayız. Ancak bu ne anlama geliyor olabilir? Kripto’yu internet üzerinden medya için bir araç veya mikro ödemeler için kullandığınızı düşünün. Veya belki de telefonda bir yabancıya sosyal güvenlik numaranızın son dört hanesini söylemek yerine, blockchain’i kendi kimliğinizi doğrulamak için kullandığınızı hayal edin.”

Cowen’e göre içinde bulunduğumuz dönem Bitcoin için ”tamam ya da devam” ve ”lafla peynir gemisi yürümez” dönemi. Hangi yolun seçileceği ise önümüzdeki yıllarda belli olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment