Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ekonomist Bitcoin’e Balon Deyip Altını Övdü

Ekonomist David Rosenberg yatırımcıları Bitcoin ve hisse senetleri için uyardı, altın için ise olumlu yorumlarda bulundu.  Ekonomist hem hisse senedi piyasası hem de BTC için “balon” vurgusu yaptı. BTC fiyatındaki bu hızlı yükseliş hareketini oldukça anormal olarak değerlendiren Rosenberg, altın için “daha az volatiliteye sahip” dedi.

Amerikalı ekonomist ve stratejist David Rosenberg, Bitcoin için eleştirilerde bulundu ve yatırımcıları uyardı. Bitcoin ve hisse senetlerine “balon” diyen Rosenberg, uzun süredir kripto para piyasasında da olumsuz tutumu ile biliniyor.

Rosenberg Research’ün başındaki isim olan ekonomist, geçen hafta hisse piyasası için yapılan araştırmada %20-30 “overvalued” sonucuna vardığını söyledi. Yılın ikinci yarısında, Fed’in desteğinin daha yıllarca sürebileceği gerekçesi ile hisse senetlerinin tam olarak karşısında olmadığını dile getiren Rosenberg, şu an yapılması gereken şeyin “tetikte olmak” olduğunu belirtti.

Ekonomist Rosenberg, BTC ve hisseler için balon imasında bulunsa da mevcut faiz oranları ile bu balonun yakında patlamayacağını dile getirdi.

“Merkez bankası tarafından belirlenen faiz oranın sabit kalması ve ekonomik faaliyette ciddi bir gerileme yaşanmaması ile içinde bulunduğumuz balon muhtemelen yakın zamanda patlamayacak.”

“Bitcoin’deki bu parabolik hareket son derece anormal”

Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesini yalnızca 1 gün önce 34 bin doların üzerine yerleştirmişken, analist BTC’nin şu anki en büyük piyasa balonu olduğunu vurguladı. Bitcoin fiyatı ise 2020 yılında %300’den fazla artış gösterdi ve seneyi rekor bir seviyede kapattı. BTC bu performansını 2021’in ilk günlerinde de sürdürdü. Fakat Rosenberg’e göre Bitcoin’in bu kadar kısa bir süre içinde çizdiği parabolik hareket son derece anormal bir tablo ortaya koyuyor.

bitcoin-altin
Bitcoin fiyatı için son 1 yıldaki değişimi gösteren grafik. Kaynak

Ekonomist 2021 için, geçen yılın kazandıranlarından kaçılması gerektiğini söylüyor. Startejist yatırımcıya balon olmayan ve daha fazla yükselme potansiyeli olan keşfedilmemiş alanlara yatırım yapmasını tavsiye ediyor. Bunun için de kamu hizmetleri ve enerji sektörünü hedef gösteriyor.

Altın bir istisna

Bu sene 2020’de parlayan varlıklardan uzak durulup, yeni alanlara yatırım yapılması gerektiğini söyleyen ekonomist altın için ise “bir istisna” yorumu yaptı. Rosenberg, altının her zaman için güvenli bir liman olduğunun altını çizdi.

Ekonomist Rosenberg altın için “Bitcoin’in sahip olduğu volatilitenin 1/5’ine sahip” diyerek altın konusunda oldukça iyimser olduğunu dile getirdi. Altın için her zaman bullish olduğunu söyleyen Rosenberg, hala öyle olduğunu vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!