Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ekonomist: “Eğer Haklıysam Bitcoin ve Altın Fiyatları Artmaya Başlayacak”

Makro ekonomist Raoul Pal sosyal medya hesabından dolar, altın ve Bitcoin üçlüsüyle ilgili yeni bir gönderi paylaştı.

ABD Merkez Bankası’na (Fed) bağlı olan günümüzde rezerv para birimi olarak kabul görüyor. Bu yüzden dünya ticaretinin neredeyse %80’i ABD Doları üzerinden yapılıyor. Dünya genelindeki toplam dış borcun %84’ü ve toplam borç miktarının hemen hemen 100 trilyon dolarlık kısmı da dolar üstünden hesaplanıyor.

Raoul Pal’in tahminlerine göre bu sayılar özellikle Koronavirüs (ve ondan kaynaklanan resesyon) nedeniyle artmaya başlayacak. Dolar ile borçlanan ülkeler borçları büyüdükçe daha fazla dolara ihtiyaç duyacaklar.

Pal Fed’in bu noktada daha fazla para basmak zorunda kalacağını ama Avrupa Merkez Bankası gibi diğer merkez bankalarının da Fed’i takip edeceklerini söylüyor. Onun tahminlerine göre bu Fed’in işine yaramayacak çünkü “Avrupa Merkez Bankası’nın 1 dolarlık parasal genişleme hamlesinin sağladığı likidite; Fed’in 1 dolarlık parasal genişleme hamlesinden 4 kat daha büyük:”

Bitcoin’e Yarayacak

Pal Fed’in şu anda adeta çıkmaz bir sokağa girdiğini düşünüyor. Çünkü dünya genelindeki dolar borcu büyüdükçe para arzında yetersizlik görülecek ve paranın dolaşım hızı düşmeye başlayacak. Fed şu anda Pal’in deyimiyle “ne yaparsa yapsın kazanamayacağı” bir oyun oynuyor.

Onun açıklamalarına göre Fed’in izlediği (izlemek zorunda kaldığı da denebilir) bu politika bir noktada artık işlemez hale gelecek ve dolardan bağımsız “yeni bir para sistemi” kurulmaya çalışacak. Ve Pal’in görüşlerine göre ABD Doları’nın izleyeceği bu yol en sonunda Bitcoin ve altın fiyatlarının artmasıyla sonuçlanacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment