Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

El Salvador Başkanı ve “Altın Böcek” Peter Schiff Arasında Atışma: Bitcoin (BTC) Mi? Bankalar Mı?

Geçtiğimiz günlerde Porto Riko ülkesindeki bankası kapatılan kripto para karşıtı “Altın Böcek” Peter Schiff ve El Salvador başkanı Nayip Bukele arasında yaşanan atışma Twitter’ın kripto gündemine oturdu.

Hafta başında Peter Schiff‘e ait Porto Rico sınırları içerisinde bulunan bir banka kapatıldı. Bankanın kapanma sebebi olarak Schiff’in Porto Rico hükümeti aleyhine yaptığı açıklamalar gösterildi. Schiff, konu hakkında yaptığı açıklamada “yozlaşmış Porto Riko hükümetini” suçladı.

Tutkulu bir altın savunucusu olan Schiff, zaman zaman sosyal medya üzerinden Bitcoin hakkında sert eleştirilerde bulunuyordu. Banka kapanma olayının ardından, Nayib Bukele sosyal medyadaki o gönderilerden bir tanesinin altına yorumda bulundu. Schiff, ocak ayında paylaştığı söz konusu gönderisinde, “Bitcoin başarısız oldu ve önümüzdeki süreçte kayıplar artmaya devam edecek. Bu yıl çoğu büyük oyuncu kayıplarını azaltmak için satış yapmayı tercih edecek. Saylor ve Bukele’nin piyasayı ayakta tutmaya yetecek kadar birikimlerinin olduğundan şüpheliyim.” ifadelerine yer vermişti.

Bukele ise dün cevap olarak “Senin bankan nasıl gidiyor?” paylaşımında bulundu. Gönderinin altına Binance CEO’su CZ dahil olmak üzere bir çok kullanıcı tarafından espri niteliğinde yorumlar geldi.

Her ne kadar bu yıl içinde kripto para piyasasında en az %70‘lik bir düşüş yaşanmış olsa da aynı şekilde hisse senetleri ve ABD merkezli geleneksel borsalarda uzun süredir olmadıkları kadar düşük seviyelerde seyrediyorlar. Enflasyon son 10 yılın rekor seviyesine ulaşmış durumda ve bir çok köklü şirketin en az Bitcoin kadar değer kaybetmiş olduğu görünüyor. Özellikle günümüzde olduğu gibi yüksek enflasyon ve global çaplı kriz ortamlarında yatırımcıların paralarını koruması güç olabiliyor.

Peter Schiff örneğinde yaşandığı gibi, merkezi kurumlar üzerinden yapılan yatırımların ve para saklama araçlarının daima bağlı merkezi otoritenin gölgesi altında tehdide maruz kaldığı söylenebilir. Söz konusu sebeplerden dolayı, özellikle zayıf ekonomili toplumlarda bankalara güven azalıyor ve insanlar kripto paraları daha makul bir saklama aracı olarak görüyor. El Salvador örneğinde, herhangi bir banka hesabı olmayan nüfusun %70‘i, bir Bitcoin cüzdanına ve kripto para yatırımına sahip olduğu biliniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!