Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Merkez Bankası Dijital Sterlin’in İlk Özelliklerini Duyurdu

İngiltere Merkez Bankası, pound’un banknot gibi çalışan (hamiline) dijital bir biçimini sunmaya istekli görünmüyor. Bunun yerine bir tür hesap aracılığıyla yönetilen bir ödeme enstrümanını tercih ediyor.

Bloomberg’ün haberine göre İngiltere Merkez Bankası’nın dijital para birimleri üzerindeki çalışmalarını denetleyen Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, uzmanların çevrim içi işlemlerde sterlini tüketiciler için nasıl daha iyi hale getirebileceklerini dair çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bununla birlikte dijital para biriminin, sahibi hakkında hiçbir bilgi kaynağı bulunmayan banknotlar gibi ‘hamiline’ bir ödeme aracı olmasının da olası bulunmadığını belirtti. Merkez Bankası, yeni dijital poundların suç ve kara para aklamada kullanabileceğine dair endişelere sahip.

Cunliffe, çarşamba günü Londra’daki bir panelde yaptığı konuşamada:

Hamiline bir ödeme aracı olarak bir CBDC (Merkez Bankası Dijital Para Birimi) yayınlamasının olası olduğunu düşünmüyorum. Muhtemelen özel bir hesap aracılığıyla kullanılacak bir araç olacak.

dedi.

Jon Cunliffe, para birimini ve para birimiyle işlem yapılacak sistemi Merkez Bankası’nın kuracağını fakat arayüz’ün özel sektör ödeme sağlayıcıları tarafından yapılacağını belirtti.

İngiltere Merkez Bankası, yıl sonunda bireysel yatırımcılara uygun bir CBDC’nin nasıl olabileceği hakkında bir konsültasyon belgesi yayınlamayı planlıyor. Cunliffe, bu konuda kararlı olduklarını ancak önümüzdeki üç yıl içerisinde herhangi bir dijital pound’un işlem görmesinin mümkün olmadığını bu teknolojinin entegre olması için beş veya daha fazla yıla ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Yardımcı Cunliffe:

Parayı, mobil uygulamalarına entegre etmeleri ve müşteri hesaplarına yansıtmaları için bankalara verebiliriz. Özel sektörün sterlin ile 1:1 oranında tokenleştirme yapmasına izin verebiliriz. Elimizde birçok model ver hangisini kullanacağımıza araştırmalarımız sonucunda karar vereceğiz.

diyerek konu hakkındaki görüşlerini ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!