Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

El Salvador KOBİ’lere Kripto Teminatlı Kredi Vermeyi Planlıyor

El Salvador hükümeti, bu yılın ilk çeyreği son bulmadan ülkedeki küçük ve orta ölçekli işletmelere kripto para teminatlı olacak şekilde kredi vermeyi planlıyor.

Kredi işlemleri için gerekli süreç, El Salvador’daki girişimcilere finansman sağlamakla sorumlu devlet kurumu Mikro ve Küçük İşletmeler Milli Komisyonu (Conamype) tarafından yürütülüyor olacak.

Conamype’ın CoinDesk’e konuşan başkanı Paul Steiner, küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi desteği sunmak için Solana blockchainini kullanan Acumen adlı lending platformundan faydalanacaklarını açıkladı.

Steiner tarafından paylaşılan bilgilere göre El Salvador’daki şirketlerin yüzde 86’lık kısmı gayriresmi düzeyde faaliyet gösteriyor ve günümüz bankacılık hizmetlerinden yararlanamıyor. Bu şirketler ayda yüzde 20, yüzde 25 gibi oranlarda faizle kredi veren tefecilere bağımlıyken, hükümet bu sorunun kripto teminatlı kredilerle çözülebileceğine inanıyor.

Çözüm çalışması kapsamında Acumen ekibiyle Ekim 2021’den beri görüşme halinde olan El Salvador hükümeti, anlaşmanın uygulamaya konması halinde KOBİ’lere toplamda 200 milyon dolar değerinde kredi sağlanabileceğini düşünüyor.

Yapılan görüşmeler ışığında, Acumen’in teminat olarak gösterilen kripto paraları USDC, USDT gibi stablecoinlere dönüştürmesi, Conamype’a Amerikan doları göndermesi, bu dolarların bir devlet bankası aracılığıyla KOBİ’lere aktarılması planlanıyor.

Acumen ekibinden bir ismin açıklamalarına göre verilecek kredilerin yıllık faiz oranı ortalama yüzde 6, yüzde 7 düzeylerinde değişecek ve yüzde 10’a kadar çıkabilecek.

Bu şekilde kredi alan işletmeler, borçlarını hükümete Amerikan doları olarak ödeyecek, hükümet ise bu ödemeleri Acumen’e iletecek.

Taraflar arasındaki görüşmelerin devam ettiği bildirilirken, bu yılın ilk çeyreği içerisinde bir uzlaşmaya varılması bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!