Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Elektrik Zammı Ülkedeki Kripto Para Madencilerini Nasıl Etkileyecek?

EPDK geçtiğimiz gün elektrik fiyatlarına yüzde 14.98 oranında zam yapma kararı aldı. Bu zam, ülkedeki kripto para madencilerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Dünya genelindeki kripto para takipçileri para kazanmak için çeşitli koinlerin madenciliğini yapabiliyorlar. Bu sayede kayda değer ölçüde gelir elde eden madenciler olsa da bunun pek kolay bir süreç olduğu söylenemez.

Kripto para madencileri yaptıkları işten olabildiğince fazla oranda kâr elde edebilmek için giderlerini olabildiğince aza indirgemeye çalışıyorlar. Bu da genelde elektrik masraflarını aşağıya çekmek anlamına geliyor.

Türkiye‘deki kripto para madencileri de olabildiğince az elektrik faturası ödeyerek olabildiğince fazla gelir elde etmeye çalışıyorlar. Ancak EPDK tarafından alınan yeni karar, ülkedeki madencileri olumsuz yönde etkileyebilir.

EPDK geçtiğimiz gün elektrik fiyatlarına zam yaparak konut, ticarethane ve sanayideki elektrik fiyatlarının ortalama yüzde 14.98 oranında artırılmasına karar verdi. Elektrik faturalarını kayda değer ölçüde etkileyeceği düşünülen bu zam, yerel kripto para madencilerinin de cebini yakmaya başlayabilir. EPDK tarafından yapılan açıklamada:

“1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan elektrik piyasası tarifelerini belirleyen maliyet bileşenlerinde oluşan artışlar nedeniyle görevli tedarik şirketlerinden elektrik enerjisi satın alan tüketicilerin tükettiği elektrik tarifelerinde vergi ve fonlar dahil yüzde 15 artış yapılmıştır. Bu kapsamda 1 Temmuz itibarıyla mesken abonelerince 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 61.8 lira ödenecektir.” ifadesi kullanıldı.

Madencilerin Elektrik Tüketimi

Dünya genelindeki büyük çaplı kripto para madencileri elektrik masraflarını aza indirebilmek için çeşitli adımlar atıyorlar.

Özellikle büyük çaplı madencilik operasyonu yürüten kişiler veya şirketler, düşük elektrik fiyatlarından yararlanabilmek için devlet teşviki olan sanayi bölgelerinde çalışıyor veya güneş enerjisi gibi alternatif kaynaklardan yararlanıyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment