Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran’daki Camilerde Kripto Para Madenciliği Yapılıyor

İran‘daki kripto para madencileri, hükümetin yaptırımları sonrasında camilerin içerisinde madencilik yapmaya başladılar.

İran Hükümeti kısa süre önce ülkedeki kripto para madencilerine uygulanan elektrik tarifesiyle ilgili kararlar almış, yerel madencilere çeşitli yaptırımlar uygulamıştı.

Bu yaptırımların sebebi ise ülkedeki madencilerin çok fazla elektrik tüketiyor olmasıydı. İran’daki yerel kaynaklar, madencilerin elektrik tüketiminin haziran ayı içerisinde yüzde 7 oranında artış gösterdiğini öne sürüyorlar. Hükümet bu artış sonrasında ülkedeki bin madenciye yaptırım uygulama kararı aldı.

Ülkedeki Bitcoin madencileri hükümetin bu yaptırımları sonrasında camilerin içerisinde madencilik yapmaya başladılar.

İran’daki camiler herhangi bir elektrik faturası ödemediği için buradaki madenciler bedava elektriği kullanarak madencilik yapabiliyorlar. Yerel sosyal medya paylaşımlarına göre madenciler bu camilerde yaptıkları madencilik sayesinde yılda 260 bin dolar değerinde gelir elde edebiliyorlar.

İran, ABD’nin uyguladığı yaptırımların ardından ekonomik açıdan epey zorlu bir döneme girmişti. Ülkedeki vatandaşlar bu zorlu süreçte ayakta kalabilmek için kripto paralara sığınıyorlar. Oxford Üniversitesi arştırmacılarından Mahsa Alimardani, ülkede kripto para madenciliğiyle para kazanan kişiler hakkında şu yorumu yapıyor:

“Kazanılan bu paralar özellikle İran’ın yaptırımlarla boğulan ekonomisinde çok işe yarıyorlar.”

İran Hükümetinin cami içerisinde kripto para madenciliği yapan bu vatandaşlara karşı tepkisi ne olacak göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment