Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Elon Musk Bitcoin Tartışmasında Bankaları Eleştirdi

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, Twitter’dan finans sistemiyle ilgili açıklamalar yapmayı sürdürüyor. Bitcoin’in üretim mekanizmasıyla ilgili bir yoruma yanıt veren, Musk geleneksel bankaları eleştirdi.

Cambridge Üniversitesi, 11 Şubat tarihinde bitcoin’in elektrik tüketimi ile ilgili bir araştırma yayınladı. Bitcoin üretmek için çalışan madencilerin, yılda 121,38 TWh harcadıkları açıklandı. Bu sayı, Türkiye’nin yıllık elektrik tüketiminin yüzde 40’ına denk.

bitcoin-btc-elektrik-tuketimi

Elektrik konusu tartışma konusu oldu

Madenciler, Arjantin gibi ülkelerden daha fazla elektrik harcıyor. Bu, kripto para üretimi için harcanan elektriğin tartışma konusu olmasına yol açtı. ARK Invest analisti Yassine Elmandira, Bitcoin’in çevreye zannedildiği kadar fazla zarar vermediğini savunuyor.

Geleneksel bankaların yılda 2.34 milyar GJ; altın madencilerinin yılda 500 milyon GJ elektrik harcadığı düşünülüyor. ARK Investment’ın araştırmasına dayanan bu verilere göre Bitcoin, ikisinden de daha az elektrik harcıyor. Bazı araştırmalar, bitcoin için harcanan elektriğin yüzde 70’inden fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından geldiğini gösteriyor.

Coin Metrics kurucusu Nic Carter, konuyla ilgili yazdığı makalede Bitcoin için harcanan elektriğin “israf olmadığını” belirtip, geleceğe dair şu notu paylaştı:

“Eğer bitcoin’in gelecekteki fiyatı, günümüzdekinden çok daha fazla olursa (10’a katlandığını varsayalım). … onun harcadığı elektrik, oldukça cüzi gelmeye başlayabilir.”

Elon Musk tartışmaya dahil oldu

Birçok boyutu bulunan bu konu hakkında, uzlaşmaya varılabilmiş değil. ARK Invest CEO’su Cathie Wood, Bitcoin’in geleneksel bankacılık sistemi ile kıyaslandığında çevreye daha az zarar verdiğini düşünen isimlerden. Wood, buna yalnızca kendisi katılmakla kalmıyor ve “Bence Elon Musk da bunun farkında.” diyor.

Third Row’un kurucusu Kristen Netten, Cathie Wood’u destekler bir açıklamada bulunup, “Elon’un, Bitcoin’e pervasızca yatırım yaptığını düşünmüyorum. Bence o, Bitcoin’den kesinlikle anlıyor. Elon, onun sahip olduğu potansiyelin PayPal’ı kurduğu dönemlerde de farkındaydı.” dedi.

Pranay Pathole, Elon Musk’ın kariyerine ilişkin bir yorum yapıp şunları söyledi: “Elon geçmişte, bir bankada stajyerlik yapmıştı. Orada çalışırken, bankalardaki para akışının aslında sadece veri tabanındaki sayılardan ibaret olduğunu fark etti. Küçük bir bant genişliği ile az miktarda altyapı kaynağının, online para transferi yapmak için yeterli olacağını o dönem anladı.”

1.5 milyar dolarlık bitcoin yatırımı yapan Tesla’nın CEO’su, kendisi hakkında yapılan bu yorumlara bir yanıt verip bankaları şu sözlerle eleştirdi:

“Katılıyorum. Kısaca anlatmak gerekirse; bankalar birbirinden ayrılmış, gecikmeli işlem yapan, düşük güvenlikli veri tabanlarıdır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!