Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Elon Musk Kripto Para Fiyatlarını Etkiliyor mu?

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, Twitter hesabından Bitcoin ve Dogecoin ile ilgili onlarca farklı paylaşım yaptı. Peki bunlar, kripto para fiyatlarını etkiliyor mu?

Elon Musk Tesla ve Signal hisseleriyle, Bitcoin, Ether ve Dogecoin gibi kripto para birimleriyle ilgili çeşitli açıklamalar yaptı. Bazı uzman isimler, onun kripto para piyasasına ilişkin yorumlarının manipülatif sonuçlar doğurabildiğini düşünüyor.

Blockchain Research Lab ekibinden Lennart Ante, Elon Musk’ın paylaştığı tweetlerin kripto para fiyatlarını nasıl etkilediği ile ilgili bir araştırma yayınladı.

Toplam altı tweet incelendi

Ante, Elon Musk’ın kripto paralarla ilgili konuştuğu altı farklı tweeti baz aldı. Bunların en eskisi 18 Temmuz 2020 tarihinde Dogecoin ile; en yenisi 29 Ocak 2021 tarihinde Bitcoin ile ilgili atılmış tweetler oldu.

Araştırmada, Bitcoin ve Dogecoin fiyatlarının tweet atılmadan önce ve sonra nasıl değiştiği incelendi. Bunun için BTC/USDT ve DOGE/USDT paritelerinin tweet atılmadan önceki son 601 dakika içinde ve tweet atıldıktan sonraki ilk 360 dakika içinde çizdiği grafikler kullanıldı.

Bitcoin fiyatı nasıl değişti?

Tesla CEO’su, 29 Ocak 2021 günü Twitter biyografisini “Bitcoin” yazacak şekilde güncelledi. Dakika bazlı yapılan araştırmaya göre Bitcoin, Musk bu güncellemeyi yapmadan önceki son altı saat içerisinde yüzde 0.5 gibi bir getiriye sahipti. Bu oran, olaydan sonraki dakikalarda yüzde 2’nin üstüne çıktı.

Bitcoin fiyatı, Musk’ın bu hamlesinden sonraki üç saat içerisinde 32.000 dolardan 38.000 dolara çıktı. Piyasa değerinde 110 milyar dolarlık artış görüldü. Musk, biyografisini güncellemeden önce saatte ortalama 5.000 işlem yapılıyordu. Bu sayı, olaydan sonraki ilk bir saat içerisinde 20.000’e yükseldi.

bitcoin-elon-musk-fiyat-etkiledi

Dogecoin paylaşımları nasıl yankılandı?

Musk 18 Temmuz 2020’de “Pardon, ben sadece Doge satarım!”, 20 Aralık 2020’de “Tek kelime: Doge” şeklinde tweetler paylaştı. 28 Ocak 2021’deyse Dogue adlı bir derginin görselini paylaşıp Dogecoin hakkında açıklama yaptı.

20 Aralık’taki paylaşım, DOGE’un ticaret hacmini birkaç katına çıkardı. Musk o tweeti paylaşmadan önceki 30 dakika içerisinde, DOGE/USDT paritesiyle bir dakikada ortalama dokuz işlem yapılıyordu ve bunların hacmi 1.942 dolardı. Tweetten sonraki ilk 30 dakika içerisinde; hacim 299.330 dolara, işlem sayısıysa 775’e yükseldi.

elon-musk-dogecoin-doge-fiyat
20 Aralık’taki paylaşımın etkileri

Bu kadar şiddetli olmamakla birlikte, benzer yansımalar diğer Dogecoin paylaşımlarında da hissedildi. Dogecoin’in ticaret hacmi, 18 Temmuz’daki paylaşımdan sonra tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu sırada, Musk tweet atmadan önce de yükseliş halinde olan DOGE fiyatı yükselmeyi sürdürdü. 28 Ocak’ta paylaşılan görselin etkileri birkaç dakikaya değil, üç saate yayıldı.

Sonuç: Etkiliyor mu, etkilemiyor mu?

Hamburg Üniversitesinde görev alan Lennart Ante, bu incelemeler sonucunda Elon Musk gibi isimlerce paylaşılan tweetlerin “(kripto para) fiyatlarını ve ticaret hacimlerini kayda değer ölçüde etkileyebildiğine” kanaat getirdi. Bunun kolayca çözülemeyecek bir sorun olduğunu ifade eden isim, çalışmasını şu sözlerle noktaladı:

“Eğer tek bir tweet, Bitcoin’in piyasa değerini 111 milyar dolar artırabiliyorsa, başka bir tweet piyasadan bu kadar para çıkmasına yol açabilir. Bu soruna, yakın gelecekte bir çözüm görülmüyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!