Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Endonezya’daki Şirket, Blockchain’i Kullanarak Şeriat Uyumlu Tahvil Üretecek

Endonezya merkezli bir finans şirketi, sosyal projelerde kullanılabilecek yeni bir Blockchain platformu geliştiriyor. Şirketin iddialarına göre bu projede birbirinden farklı teknolojiler kullanılacak. Ancak belki de en ön plana çıkan iddia, oluşturulacak bu platformun tamamen ‘şeriat’ uyumlu olacağı.

Sosyal projelerde kullanılabilecek mikrofinans çözümleri üstünde çalışan Blossom Finance, ‘sukuk’ olarak bilinen ve şeriata uygun olan türde tahviller üretmeyi ve bunları Blockchain teknolojisiyle desteklemeyi planlıyor.

Projenin üst düzey yetkililerinden olan Khalid Howladar, yakın zamanda gerçekleşen bir konferansta proje hakkında bazı yorumlarda bulundu. Howladar’ın açıklamalarına göre projenin en vurucu noktalarından biri, tüm sistemin Blockchain teknolojisiyle desteklenecek olması. Howladar, yeni platformun Blockchain teknolojisi sayesinde çok fazla kişiye hitap edebileceğine inanıyor:

“Yeni teknolojiler sayesinde eskisine kıyasla çok daha ucuz yöntemlerle müşteri kazanabiliyorsunuz. Oluşturacağımız yeni tahvilde bir kar-paylaşım yapısı bulunacak ve yüzde 10 civarında kar oranı olacak.”

Geleneksel tahvil ürünlerinde ciddi faiz oranları bulunabiliyor ancak Blossom Finance’in üreteceği tahviller kar-paylaşım modelinden faydalanan ürünler olacak.

Şeriat yasalarına uygun tahvillere genel olarak ‘sukuk’ adı veriliyor. Blossom Finance, bu yılın mayıs ayında özel bir sukuk platformu oluşturmuştu. Bu platformunda sukukların verimliliklerini arttırmak için Ethereum tabanlı akıllı kontratlardan faydalanılıyor.

Blockchain ve akıllı kontrat gibi teknolojiler, tahvil piyasalarında faaliyet gösteren şirketlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Hatta Dünya Bankası, ağustos ayında Blockchain tabanlı bir tahvil oluşturmayı deneyerek 81 milyon dolar civarında para toplamayı başardı.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment