Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EOS Ana Ağ Güncellemesine Bir Hafta Kaldı! İşte Bilmeniz Gereken Her Şey!

1 Haziran gecesi  11:59:59 UTC itibariyle kayıtsız adreslerde bulunan bütün ERC20 EOS tokenleri Ethereum ağında donuk olarak kaldıktan sonra işlem gerçekleşir gerçekleşmez değersiz bir hal alacak. EOS token sahipleri şu an için EOS ve Ethereum alıcı adreslerinin hemen hemen aynı olması sebebiyle, ERC20 tokenlerini Ethereum Blockchain’i üzerinde tutuyorlar ve bu platform üzerinden bütün işlemlerini gerçekleştiriyorlar. EOS Ana ağ sürümünün ardından EOS, kullanıcılarına özel ve tamamen kendisine ait ayrı bir blockchain’e sahip olacak.

EOS blockchain’i kullanıcıların yeni EOS Ana ağı üzerindeki tokenlerinin değerini, kayıtlı Ethereum adreslerindeki eski EOS ERC20 tokenlerine göre belirleyecek. Kayıtlı bütün ERC20 tokenleri yeni EOS ana ağ adresine transfer edilecek.

Bütün EOS adresleri için geçerli açık ve özel anahtarlar EOS blockchain devreye girer girmez kullanılabilecek Açık anahtarlar transferlerin yapılabildiği alıcı adresleri olurken özel anahtarlar ise blockchain hesabına sahip olan kullanıcıyı doğrulayabilen sistemlerdir.

Kullanıcı kendi Ethereum cüzdanını Exodus veya herhangi bir platform üzerinde kayıt ettirdikten sonra cüzdanları otomatik olarak EOS Ana ağ açık ve özel anahtarını oluşturup bunu Ethereum cüzdanı ile bağdaştıracak ve bu sayede kullanıcıların ERC20 tokenlerini direkt olarak bağdaştırılmış EOS hesaplarına göndermesini mümkün kılacak. Kullanıcılar sahip oldukları her ERC20 tokeni için bir EOS Ana ağ tokeni elde edecek.

EOS’un arkasında geliştirici takımı olan Block.one blok üreticilerini de unutmuş değil. Block.one, blok üreticilerinin kendi blockchain’lerini piyasaya sürebilmesi için de bir yazılım geliştiriyor. Yeni ağa geçiş tamamlandıktan sonra blok üreticileri buna geçip Block.one’ın onlar için ürettiği yazılımı çalıştırabilecekler. Her blockchain 21 blok üreticisi gerektiriyor ve bunların 20 tanesi oylanırken sonuncusu ise seçiliyor.

Ana ağın yapısı ve protokolü 30 art arda gün boyunca 17/21 oya sahip blok üreticisi tarafından değiştirilmek istenirse, bu işlem uygulanır. Bu işlemin ardından bütün tam düğümlerin (full node) yeni değişikliklere uyum sağlaması için bir hafta süre verilir ve bu süre sonunda  herhangi bir düğüm uyum sağlayamazsa yeni protokol iptal edilip kapatılır. Blockchain aktif olmadan önce en azından %15 token sahibinin bunu onaylaması gerekmekte ki bu token sahiplerinin ağ yönetimine katılımını da mümkün kılan başka bir özellik. Block.one’ın toplam EOS arzı üzerinde sadece %10’luk bir kontrolü bulunuyor.

Geliştirici takımı EOS beta ağı üzerinde eosDAC, eosCoffee, Evolution vb. merkeziyetsiz uygulamaları da millete dağıtmakta. eosDAC ve Evolution dışında, kullanıcıların Airdroplardan faydalanabilmeleri için KYC (müşterini tanı; know your customer) gerekliliklerini sağlaması veya kayıtlı birer hesaplarının olması gerekmekte.

EOS’un protokol değişimini destekleyen kripto para borsaları arasında Bitfinex, Binance ve Kraken gibi önde gelen kurumlar da var. Bunların arasında Bitfinex işi biraz daha ileri bir safhaya taşıyıp uygulamayı yöneten 21 blok üreticisinden birisi olmayı hedeflemekte.

Bir Twitter kullanıcısı konu hakkında şunları belirtti:

Umarım EOS ve TRONIX ana ağ güncellemeleri fiyatlarını arttırır.

Robert Janik:

12.81 dolar. %20 artış. Şu an satın almazsanız delirmişsiniz demektir. EOS şuan için en popüler çıkış yolu.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment