Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hyundai’nin Destek Verdiği Blockchain Platformu Hacklendi

Güney Kore’nin ünlü araba markası Hyundai’nin alt şirketi olan Hyundai BS%C’nin yürüttüğü blockchain platformu olan HDAC’ye ciddi bir hack saldırısı düzenlendiği belirtildi. Saldırı sonunda para çekim işlemleri dururekn, konuyla ilgili çıkan haberlerde, HDAC’nin sahibi olduğu madencilik havuzununun, kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirildiği ve hackerların sisteme sızmayı başardığı belirtildi.

Kore yerel basınında çıkan haberlere göre, HDAC’nin sistemine yapılan saldırı sonucu, sistemde ciddi arızaların meydana geldiği belirtilirken; ekip üyeleri yaptıkları açıklama ile server’ın şu anda yeniden düzenlendiğini ifade etti. Ekip üyeleri, sistem kendine gelene ve hack ile ilgili detaylar ortaya çıkana dek ise, herhangi bir para çekim işleminin yapılmayacağını belirtti.

Hyundai BS&C’nin bir alt şirketi olan fintech alanında yoğunlaşan HyundaiPay ekibi, HDAC’nin operasyonları ile bir ilgileri olmadığını yerel medya kaynakları aracılığı ile belirtse de, olayın pek de gerçeği yansıtmadığı ifade ediliyor. Kulislerde, HyundaiPay’in platformun gelişiminden sorumlu kurum olduğu ifade edilirken, Hyundai yetkililerinin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı iddia edildi.

Hyundai cephesinden yapılan açıklamada, ”HDAC’nın kripto para madencilik ağına yapılan saldırının, HyundaiPay veya onun ilişkili şirketleri ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. Hyundai ekibi, saldırıdan haberdar değildir ve madencilik havuzununu operasyonlarına kesinlikle müdahil olmamaktadır.” denildi.

Yapılan açıklama, şu ifadeler ile devam etti:

”Şu aşamada toplamda 299 farklı kişi madencilik havuzunda yer almaktadır ve çoğu katılımcı bu olaydan etkilenmemiştir. HyundaiPay, hack olayının detaylarına ilişkin bilgileri vermekle yükümlü olmasa da, birçok madencinin olaydan maalesef zarar gördüğü tespit edilmiştir.”

Hyundai Gerçekten Sektörde mi?

Güney Kore’nin ortaya çıkardığı en büyük şirketlerden birisi olan Hyundai; Samsung, Hanwha ve Lotte ile birlikte ülkenin en önemli markası olarak gösteriliyor. Gayrimenkulden araba üretimine birçok büyük alanda faaliyet gösteren kurum; bazı yerel kaynakların verdiği bilgilere göre ise 2017’nin ortasından bu yana Blockchain sektöründe de faaliyetlerine başlamış durumda. Merkezi olmayan uygulamalar ve Blockchain ağları ile, teknolojiyi geleneksel finans sektörüne taşımayı hedefleyen Hyundai, bu uğurda ise HDAC ile çalışıyor.

Madencilik havuzu ile ilintili bir blockchain projesi olan HDAC, firmalara Blockchain ve diğer sektörlerle ilgili yaptıkları işlerde verimi arttırmayı vaad eden bir Blockchain protokolü ve bu yönüyle de Ve Chain ile benzerlikler taşıması ile biliniyor. Verinin gönderilmesi, alınması ve depolanması konusunda çalışan kurumun geliştirici ekibi, projeyi şöyle özetliyor:

”Bu teknoloji akıllı şirketlere, evlere, yapılara ve çeşitli endüstrilere yardımcı olabilecek bir şey. Veri gönderimi, depolanması ve iletilmesi konusunda gerçekten de önemli şeyler başarabilecek bir protokol.”

Kripto para sektöründe yaşanan düşüş trendi birçok kişiyi üzse de, işin altında yatan Blockchain teknolojisinin sektörlere entegrasyonu son sürat devam ediyor. Özellikle Ethereum’un başını çektiği platformlar üzerinde her geçen gün bir başka merkezi olmayan uygulama geliştirilirken; aralarında Kakao, Naver, SKT ve Hyundai gibi dev firmaların da bulunduğu birçok şirket; işlerini Blockchain’e taşıyor veya bir şekilde Blockchain dokunuşunu yapıyor. Bu durumun da Blockchain kullanımını arttıracağı belirtiliyor…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment