Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Erkan Öz Açıkladı: Altının, Gümüşün ve Bitcoin’in Önü Açılacak

Altın, gümüş ve Bitcoin fiyatları son birkaç hafta içerisinde kayda değer miktarda artış gösterdi. Altın ve gümüş fiyatları dolar bazında rekor kırarken Bitcoin de TL bazında rekor kırdı. Erkan Öz de son videosunda altın, gümüş ve Bitcoin ile dolar arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

Altın, gümüş ve Bitcoin piyasaları son haftalarda oldukça hareketliydi. Altının ons fiyatı birkaç gün önce 2.072 dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu sırada gümüş de neredeyse 30 doları görerek yatırımcılara bir sene içerisinde neredeyse %100’lük kazanç sağlamış oldu. Bu sırada Bitcoin fiyatı da birkaç hafta boyunca sıkışıp kaldığı 9.000-9.500 dolar bölgesinden kurtulup 12 bin doları test etmeye başladı.

Erkan Öz bu sabah yayınladığı videosunda bu piyasalarda yaşanan gelişmeleri ve doların gidişatını yorumladı. Son zamanlarda dolara karşı atılan adımlardan bahseden Öz, doların zayıflamaya devam etmesi halinde altının, gümüşün ve Bitcoin’in değer kazanabileceğini ifade etti.

Dolara Karşı Harekete Geçildi

Erkan Öz bugünkü videosunda Rusya ve Çin gibi ülkelerin dolara karşı pozisyon almaya başladıklarını söyledi. Bu iki ülke bu hedef doğrultusunda ikili ticaret anlaşmalarındaki dolar kullanımını azaltmaya başladı. 2015 yılında Rusya-Çin arasındaki ticaret hacminin %90’ı dolar bazlıyken bu oran günümüzde %40’lara kadar düşmüş durumda. Bunun “kasıtlı” bir adım olduğunu söyleyen Öz, bu iki ülkenin dolara karşı pozisyon almaya başladığını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz gün TikTok ve WeChat gibi Çin merkezli uygulamaları yasaklama kararı aldı. Trump yönetimi bunun yanı sıra ABD borsalarında listelenmiş Çinli şirketlerle ilgili de yeni kararlar almayı planlıyor. Erkan Öz ise Çin’in ABD’nin bu hamlelerine dengeli bir şekilde karşılık verdiğini söylüyor. Çin’in de Çin borsalarında listelenmiş ABD’li şirketlere karşı bir adım atabileceğini söyleyen Öz, Çin’in ayrıca uluslararası arenada da dolarla mücadele etmeye başladığını ifade ediyor.

Dış ticaret anlaşmalarında dolar kullanımını azaltmaya başlayan Çin, diğer ülkeleri de buna teşvik etmeye çalışıyor. Çin bu doğrultuda yuana karşı Malezya Ringgiti, Güney Afrika Randı, Yeni Zelanda Doları, Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi, Macar Forinti, Polonya Zlotisi, Tayland Bahtı ve Türk Lirası gibi para birimleriyle işlem yapan kuruluşlardan komisyon almayacağını açıkladı.

Altın, Bitcoin ve Gümüş Yorumları

Altın, Bitcoin ve gümüş fiyatlarında zaten bir yükseliş gördük ama Erkan Öz gibi isimler bu yükselişin önümüzdeki süreçte de devam edebileceğini düşünüyorlar. Goldman Sachs bundan birkaç gün önce ons altın tahminini güncelleyip bir sonraki hedefin 2.300 dolar olabileceğini açıkladı. Bank of America ise daha da ileriye giderek ons altın için 3.000 dolarlık bir tahminde bulundu.

Erkan Öz de doların güç kaybetmeye devam etmesi halinde altının, Bitcoin’in ve gümüşün önünün açılabileceğini düşünüyor. Öz’ün tahminlerine göre ABD Koronavirüs ile mücadele edebilmek için para basmaya, yeni kurtarma paketleri hazırlamaya devam etmesi “doların aleyhine” olacak. Öz ABD’nin özellikle seçim öncesi 1 trilyon dolarlık yeni bir paket açıklayabileceğini, piyasalara yeniden likidite aktarılabileceğini düşünüyor.

Bu noktada doların geçmişten günümüzde ne kadar fazla değer kaybettiğini hatırlatan Öz, 1930’lu yıllardan bir örnek veriyor. 1929 krizine atıfta bulunan Öz; altının o dönemlerde 20.67 gibi sabit bir fiyatının olduğunu söyleyip, altının ons fiyatının geçtiğimiz gün 2.067 dolara kadar çıktığını vurguladı. Bu altının dolar karşısında 1930’dan bu yana 100 kat değer kazandığını, doların alım gücünde ise %99’luk bir düşüş olduğunu gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment