Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Erkan Öz: Merkez Bankası, Bitcoin Rezervi Tutmalı, Bunu Yapıyor da Olabilirler

Türkiye kripto para ve Blockchain camiasının önemli isimlerinden birisi olarak gösterilen Erkan Öz, son dönemde gündeme gelen Venezuela ve İran örnekleri ile ilgili yorumlar yaparken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın da izlemesi gereken yol ile ilgili bazı çıkarımlarda bulundu.

Venezuela ve İran’ın kripto paralar konusunda yanlış yaptıklarını ifade eden Öz, son dönemde ABD ambargosu ile başa çıkmak zorunda bu iki ülkenin kripto paraları daha iyi değerlendirebileeğini belirtti.

İki ülkenin de en başta kripto paraları yasaklamaya çalıştığını ancak daha sonra ulusal kripto paralara dönmeye çalıştığını belirten Öz, şunları söyledi:

”Venezuela ve İran çok yanlış bir yol izlediler. Önce ikisi de kripto paraları yasaklamaya çalıştı ve daha sonra da kendi kripto paralarını üretmeye çalıştılar. Oysa, bunun yerine en başta Bitcoin ve bazı birkaç sağlam kripto paralar ile rezerv tutsalardı (altın ve gümüş ile birlikte) şu an daha iyi bir durumda olabilirlerdi.”

Hatırlanacağı üzere son dönemde ABD ambagoları ile başı ciddi dertte olan ve hiperenflasyon ile boğuşmak zorunda kalan Venezuela’da başkan Nicolas Maduro, Petro isimli bir kripto para çıkarmıştı. İran’da da Riyalin değer kaybı karşısında alternatif çözümler arayan hükümet, ambargodan kaçabilmek için Fen ve Teknoloji işleri başkanlığı ile birlikte çalışıyor ve ambargodan kaçışta önemli olarak gösterilen yerlerden birisi de elbetteki Bitcoin ve kripto paralar.

Konuyla ilgili Karabas Markisi isimli bir kullanıcının sorduğu ‘Hocam, TCMB sizce bu yola girmeli mi? Ne dersiniz?’ yönündeki soruya ise enteresan bir cevap verdi.

Öz, TCMB’nin bundan iki yıl önce 500 dolardan 10 milyar dolarlık Bitcoin almasının büyük bir hamle olabileceğini ifade ederken, şunları yazdı:

”Çok değil, bundan iki yıl önce Merkez Bankamız 500 dolardan 10 milyar dolarlık Bitcoin almış olsaydı, bugün piyasanın bu ölü zamanında dahi 150 milyar dolarlık ekstra bir fonumuz olurdu. Ve dolar kuru, bizim için bir problem olmaktan çıkardı. Bence TCMB, bu yola kesinlikle girmeli, hatta belki de yavaştan girmiştir bile.”

Hatırlanacağıüzere daha önce de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS organizasyonu sonrası yaptığı açıklamada, Rusya ile birlikte bir elektronik para projesi geliştirebileceklerini belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment