Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in En Büyük Üçüncü Bankası Blockchain İle 300.000 Dolarlık Kredi Verdi

Dünyanın en büyük bankalarından birisi olmanın yanı sıra varlık boyutu açısından Çin’in önde gelen üçüncü bankası olan The Agricultural Bank of China (ABC, Çin Ziraat Bankası), Financialnews.com’un aktardığına göre, Çin’in Guizhou bölgesinde 300.000 dolar değerinde arsa destekli bir kredi verdi. Kredi bu tarihe kadar ABC tarafından blockchain kullanılarak verilen ilk olma özelliğini taşıyor.

Bankanın yaptığı açıklamaya göre, blockchain teknolojisinin kurcalanamayan ve değiştirilemeyen yapısı, kredi başvurularının manüel onaylanma sürecini arttırmanın yanı sıra, kullanıcıların aynı mülkü farklı kurumlardan bir kaç kredi için ipotekleme işlemi olarak bilinen çifte harcama olayının da önüne geçmeyi sağlıyor.

Banka bu açıklamaya ek olarak dağıtık cüzdan teknolojisinin, işlemdeki tüm taraflara kredi ve teminat konusunda bilgi ve veri güncellemesi yapılabilmesi açısından, çok etkili bir yöntem olduğunu vurguladı.

ABC, özellikle Çin’in kırsal bölgelerinde tarımsal araziye sahip olan çiftçilere ve işletmelere, daha geniş bir finansal erişim imkanı sağlamak istediğini belirtti.  Banka blockchain kullanımının, kendi finansal hizmetlerini bugüne kadar yetersiz hizmet almış sektöre ulaştırma konusunda en iyi yol olarak tanımlamakta.

Söylentilere göre banka, kredi başvurusu için gösterilen teminat çeşidinde, diğer tür varlıkların da blockchain sürecine dahil edilmesi konusunda çalışmalar yapmakta. Bu yılın başlarında ABC, zirai e-ticaret tüccarları için otomatik bir yöntem ile daha küçük miktarlarda teminatsız kredi verme süreci için, merkeziyetsiz bir ağ geliştirmekte olduğunu duyurmuştu.

ABC kredi verme konusunda blockchain teknolojisi kullanan ilk banka değil. Geçtiğimiz ay içerisinde İspanyanın en büyük bankası BBVA, 117 milyon dolarlık blockchain temelli bir kredi için masaya oturmuştu. Çok uluslu bir İspanyol bankacılık grubu olan BBVA, 100 milyon Euro değerinde (117 milyon dolar) uzun vadeli bir ikili kredi sağlamak için ACS ile bir anlaşma imzaladı. Bundan daha önce Haziran ayında ise BBVA,  dünya genelinde önde gelen petrol ve gaz endüstrisi şirketlerinden biri olan Repsol ile 325 milyon euro (377 milyon dolar) değerindeki kredi hattını yenilemek için başka bir Blockchain tabanlı anlaşma imzalamıştı.

BBVA blockchain teknolojisinin sözleşme konusunda şeffaflık ve takip edilebilirlik sağladığını düşünüyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment