Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Satoshi Nakamoto 2008 Yılında Tron’un BitTorrent’i Satın Almasına Benzer Bir Proje Mi Düşünüyordu?

BitTorrent’in Justin Sun ve Tron Foundation tarafından satın alınması bir çok kripto para destekçisini eşler arası bir dosya paylaşım platformunun Tron blockchain’i için nasıl ve neden kullanılacağı konusunda şaşkına çevirmişti.

Bu yılın 30 Temmuz tarihinde Justin Sun tarafından Tron Sanal Makinesi’nin duyurusu yapılırken aynı zamanda Sun’ın çılgın projesi Atlas‘ın da duyurusu yapılmış ve topluluk iyice şaşkına dönmüştü.

Sun’ın duyurduğuna göre Atlas projesinin hedeflediği noktalar şunlar:

  • Ağustos ayının sonunda daha fazlasının açıklanacağı şekilde, önümüzdeki üç ay için bir gelişim planı oluşturmak.
  • Tron protokolü kullanılarak BitTorrent protokolünü geliştirmek ve BitTorrent’i daha hızlı yapmak.
  • Tron ağı 100 milyonun üzerinde BitTorrent kullanıcısının Tron eko sisteminin bir parçası olmasını amaçlayan Gizli Projenin bir çeşit perde arkası protokolünü oluşturacak.
  • BitTorrent ve TRON entegrasyonu küresel ödeme ve online içerik konusunda yeni seçenekler sunacak.

Bizim ilgilendiğimiz konu ise bu maddelerden en sonda yer alanı. Bu fikir aslında 2008 yılının Kasım ayında Satoshi Nakamoto tarafından gönderilen bir e-mailde de belirtilmiş. Satoshi konu hakkında tam olarak şunları ifade etmiş:

”Trans edilebilir iş ispatı tokenlerinin bir değeri olması için, bunların parasal değere sahip olması lazım. Parasal değere sahip olmaları için ise, – dosya paylaşım ağı bittorent’e benzeyen – çok büyük bir ağ içerisinde transfer edilebilmeleri lazım.”

Justin Sun da Satoshi’nin e-mailini kendi resmi Twitter hesabından paylaştı:


Satoshi’nin attığı mail şu kısımda açıkça gözüküyor:

Peki BitTorrent ve Tron’un entegrasyonu küresel ödeme ve online içerik konusunda ne gibi yenilikler sağlayacak? 

Bunun en iyi yollarından birisi Steemit kullanıcısı Edicted tarafından şu şekilde ifade edildi:

”Leecher’ların seeder’lara ödeme yapması gereken bir dosya paylaşım platformu hayal edin. Artık seeder’ların seed yapmak için ödeme aldığı bir sisteminiz var. Bu dinamik herkesin mutlu olduğu dengeli bir ekosistem yaratmayı sağlar. Leecher’lar belirli bir ücret karşılığı istedikleri kadar leech yapabilecekken, seeder’lar da internetlerinin boşuna sömürülmesini engelleyip bunun karşılığında ödeme almış oluyorlar. Bu aslında herkes için kazan-kazan durumu oluşturuyor. Bu bir dosya paylaşım sisteminin yapması gereken sistem.”

Justin, Tron topluluğuna gönderdiği açık bir mektupta, şu an için BitTorrent platformunda eşler için herhangi bir teşvik unsuru olmadığını ifade etmişti. Atlas projesi ile ilgili daha çok detay Ağustos ayında gün yüzüne çıkacağı için, Justin Sun ve Tron topluluğunun BitTorrent ile ilgili planlarını bekleyip görmemiz gerekiyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment