Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eski Bir Gizli İstihbarat Ajanının Kripto Para İtirafları

Amerika Birleşik Devletleri Gizli Servisi eski ajanı Richard LaTulip deneyimlerini aktardı. Kariyerinin büyük bir kısmında siber suçlarla savaşan LaTulip kripto para yatırımı ile ilgili itiraflarda da bulundu. 22 yıl gizli serviste görev yapan ajan, görevde karşısına çıkan kripto para yatırım fırsatları ile “ bir milyoner olabilirdim” dedi.

Birleşik Devletler Gizli Servisi’nde (USSS) 22 yıl görev yapan eski ajan Richard LaTulip hem siber suçlarla mücadelesinde yaşadığı zorlukları hem de kripto paralar ile ilgili görüşlerini paylaştı. 25 senelik kariyerinin büyük bölümü dolandırıcıların ve siber suçluların arasına karışıp delil toplamak ile geçen LaTulip, yaşadığı ikili hayatın zorluklarından bahsetti.

Kripto paralara yatırım yapmak için birçok fırsatı vardı

Richard LaTulip gizli görevlerde çalışırken birçok farklı durumun yanı sıra çeşitli kripto para işleriyle de karşılaştığını anlattı. Bazı bilgisayar korsanlarından çalıntı verileri ele geçirmek için alıcı rolü oynadığını söyleyen ajan, onlara ödeme yapmak için geleneksel yolların dışında yöntemler kullanmak zorunda kaldığını söyledi. 

Görev esnasında çalınan verileri almaya gönüllü biri gibi yaparak bir topluluğa sızdığında, gerçek bir kripto para savunucusu rolüne büründüğünü dile getirdi. İçten içe o dönem kripto paralara asla inanmadığını dile getiren ajan, bu düşüncesinden dolayı topluluktayken yatırım yapmak için birçok fırsatı olmasına rağmen yatırıma asla yanaşmadığını dile getirdi. 

eski-ajan-kripto-para
Bangladeş’te siber güvenlik ve dijital kanıt toplama eğitimi verdiği sırada Richard LaTulip.. Kaynak

“Kripto para milyoneri olabilirdim”

Richard LaTulip Bitcoin ve diğer kripto paralar henüz oldukça erken dönemlerindeyken, bilgisayar suçlularının arasında kripto paralar ile ilgili bir çok bilgi edindiğini söyledi. Eski ajan kendine hep “Gerçek değeri nerede, para nereye gidiyor, hangi coini satın almalıyım?” gibi sorular sorduğunu ve yatırıma yanaşmadığını dile getirdi.

“Belki de birkaç bin dolar olmasa da 20-30 coin alabilirdim fakat hiç almadım. Karşıma çıkan fırsatlar o kadar çoktu ki…” 

Etrafındaki birçok insanın o dönem kripto para gemisine binmesi için yalvardığını söyleyen LaTulip, o sırada kripto paralara gerçekten bir inanç duymadığı için onları elinin tersi ile ittiğini anlattı. 

“Bugün kripto para birimlerinin rekor fiyatlarına bakıyorum ve geri dönüp düşünüyorum; o gemiye binmeliydim.”

Gündüzleri hükümet için çalışırken, geceleri siber suçlu rolündeydi

Eski ajan Richard LaTulip 2005’ten yaklaşık 2009’a kadar bilgisayar korsanları tarafından çalınan verilerin alıcısı olduğunu iddia eden biri rolünde çalıştı. LaTulip geceleri bir siber suçlu olarak çevrim içi çalışmanın ve gündüzleri ise ABD Gizli Servis ajanı olmanın oldukça güç bir yaşam tarzı olduğunu dile getirdi. 

“Filmlerde ve televizyonlarda görünenden farklı olarak sadece aksiyon yoktu; rapor yazıyor, kanıt kaydediyor, konuşmaları belgeliyordum. USSS temsilcileri ile uzun görüşmelere katılmam gerekiyordu.”

Bir söyleşide elinde en tehlikeli beş siber suçlu listesi olup olmadığı sorulan LaTulip, böyle bir listenin var olmadığını; karşılaştığı suçlular ile ilgili çetele tutmadığını söyledi. Kariyeri boyunca karşılaştıklarına atıfta bulunan eski ajan, herhangi bir insanın her an oldukça başarılı bir bilgisayar korsanı olabileceğini bilecek kadar çok şey gördüğünü dile getirdi.

eski-ajan-kripto-para
Richard LaTulip (sağdaki) 2006’da Tayland’da görevde. Kaynak

“Bazıları becerilerini internetin herkes için daha güvenli bir yer olmasını sağlamak için kullanmayı seçti. Diğerleri ise kendi gerekçeleri ile farklı bir yönde ilerledi.”

Neredeyse tüm dünyayı dolaştığını söyleyen LaTulip, dünya üzerinde yaşayan tüm insanların aslında içinde iyi olduğuna inandığını belirtti. Bu sebeple iş arkadaşlarından en azılı suçlulara kadar herkese eşit davranmak ve saygı göstermek için elinden geleni yaptığını söyleyen ajan, bunun kariyeri boyunca oldukça işine yaradığını da belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!