Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eski FDIC Başkanı, FED’in Kripto Para Birimi Konusunda Ciddi Olmasını Öneriyor

ABD hükümetinin mevduat sigorta kurumunun eski başkanı, geçen haftaki makalesinde, Federal Rezerv Bankası ‘nın (FED) kendi kripto para birimini çıkarmak hakkında ciddi olarak düşünmesi gerektiğini yazdı.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) eski başkanı Sheila Bair, Yahoo Finance’ta cuma günü yayınlanan bir makalede, FED’in merkez bankası destekli bir kripto para birimi (CBDC) üzerinde enine boyuna düşünmesi gerektiğini vurguladı:

“FED, eğer bu teknolojiyi birkaç adım ileri taşımazsa, sadece işlemleri kesintiye uğramakla kalmaz, aynı zamanda bankanın kendisi de risk altında kalabilir.”

Bair, bir CBDC’nin teoride merkezi bir otorite tarafından uygun gözetim ve yönetim altında tutulması göz önüne alındığında, fiyatlardaki büyük dalgalanmalar konusunda diğer kripto paralarla aynı türden bir sorumluluk taşımayacağını söyledi. Bunun ötesinde, merkezi kripto para birimlerinin “ekonomik döngüleri ele almak için yürütülecek bir maliye politikasında daha etkili araçlar” olacağını da belirtti.

Halihazırda statüko, hükümetin yerel bankalara yönelik devlet destekli menkul kıymet satışları yoluyla, durgunluk ve patlama dönemlerinde ekonomik aktiviteyi harekete geçirmesine veya yavaşlatmasına izin veriyor.

Peki eğer FED tarafından yayınlanan ve desteklenen bir kripto para olan “FedCoin” tüm tüketiciler tarafından tutulduğu takdirde ne olur? Bu durumda, tasarrufları ve diğer zamanlarda harcamaları teşvik eden faiz oranlarındaki değişiklikler, yerel bankaların politika değişiklikleri üzerinden değil, doğrudan bir şekilde tüketiciler tarafından hissedilecektir.

Bair, merkezi kripto para birimlerinin bunlar gibi öngörülen faydalarına bir olumsuz kredi kullanılabilirliği önererek karşı argüman da hazırladı: Bankaların ve diğer finansal işletmelerin varsayımsal bir “FedCoin”e karşı rekabet gücünü koruyabilmeleri için gerekli parametrelerin yerine getirilmemesi durumunda, CBDC’lerdeki tüm varlıklarını korumak isteyen tüketiciler doğal olarak kredi açıklarına neden olacaktır.

Bair’in CBDC’lerin merkez bankası tarafından uygulanabilir kullanımı konusundaki yorumları, dünyanın dört bir yanındaki devlet memurlarının merkezi devlet kontrollü, bitcoin yapılı kripto para birimlerinin faydaları üzerine konuştukları şu günlerde iyi zamanlanmış bir açıklama oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment