Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eski NSA Görevlisi: Kuzey Kore Kripto Para Kullanmakta

ABD tarafından bir çok yaptırıma maruz kalmasına rağmen Kuzey Kore her zaman olduğu gibi aldırış etmeden nükleer silah programını sürdürmeye devam etmekte. Eski bir NSA görevlisine göre suç kripto para birimlerinde.

Kuzey Kore’de Kripto Para Birimi Endüstrisi Açığa Çıkıyor

ABD Pyongyang‘ı nükleer ve balistik füze programlarında işbirliği yapmaya zorlamak için Kuzey Kore’nin gelirlerini ve gücünü azaltmak için çeşitli girişimlerde bulunmakta. Fakat Kuzey Kore’nin bu ekonomik sınırlandırmalara takılmamak için Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini kullandığı öne sürülmekte.

Ulusal Güvenlik Kuruluşun (NSA)’da eskiden üst seviye bir pozisyona sahip olan Priscilla Moriuchi‘nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında Kuzey Kore’nin kripto para birimlerini kullanmakta olduğunu belirtti. Ayrıca sadece kripto paraları nakite çevirerek yaklaşık 200 milyon$‘a kadar gelir ettiklerini iddia etti.

Moriuchi yaptığı bir açıklamada kripto para işlemlerinin Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze programlarına tamamen fon sağlamasa da yine de katkı yaptığını söylerek şunları ekledi:

“Üzerine bahse girerim ki Kuzey Kore’nin sahip olduğu bu koinler nükleer ve balistik füze programlarına finansman sağlamak için ya bir para birimine dönüştürülmekte yada fiziksel değeri olan başka bir şeye dönüştürülmekte.”

Kuzey Kore İçin Biçilmiş Kaftan

Bildiğimiz üzere kripto para birimlerinin bir çoğunun temelinde merkeziyetsizlik, güvenlik ve anonimlik bulunmakta. Saydığımız bütün bu özellikler ise kendini ekonomik ve sosyal olarak çoğunlukla dünya’nın geri kalanından kendini soyutlamış bir ülke için tam da aranan özellikler olmakta. Moriuchi bu konu ile alakalı:

“Bu tip özellikler Kuzey kore gibi ülkelerin arayıpta bulamadıkları yegane şey. Hali hazırda uluslararası finans sistemine dahil olmayan bir ülke için ülkelerin denetleme kurumlarına takılmaksızın kullanılabilen yeni bir ticaret şekli tam da ihtiyaçları olan şey.”

Kesinlikle Yasadışı Değil

Her ne kadar Kuzey Kore, ABD‘nin yaptırımlarına takılmamak için kripto para birimlerini kullansa da bunun yasadışı bir tarafı yok. Moriuchi bu konu hakkında ise şunları söyledi:

“Fakat bu hiç bir açıdan yasadışı değil hatta Kuzey Kore’nin günümüzde gelir elde etmek için yapmakta olduğu ABD doları ve sigara sahtekarlığı veya vahşi hayvanların ve yasadışı uyuşturucuların satılması gibi bir çok şeyden daha yasal.”

Moriuchi, Kuzey Kore’nin kripto para birimlerini nakite çevirdikten sonra bunu ne için kullandığının tamamen başka bir hikaye olduğunu belirterek şunları söylüyor:

“Fakat Kuzey Kore‘de on yıllardır süre gelen ve artık tamamen yerleşmiş yasa dışı aktiviteler yapmakta olan gelişmiş bir suç ağı bulunmakta. Eğer Pyongyang fiziksel olmayan bir para birimi kullanırsa bu suç örgütleri için bu para birimini ülke dışına taşımak ve fiziksel paraya çevirerek ülkede bir şeyler almak daha kolay olacaktır.”

Sonuç olarak bakıldığında Kuzey Kore’nin yasadışı aktiviteleri için kripto para birimlerini suçlamak pek doğru olmayacaktır. En nihayetinde bu aktiviteler kripto para birimlerinden çok daha önce de varlığını sürdürmekteydiler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment