Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’daki Kripto Para Borsaları Güçlerini Birleştiriyor

3 Mart (bugün) Japon yerel haber kaynağı Nikkei Asian‘da yer alan habere göre Japonya kripto para birimi endüstrisinin önde gelen 2 ticaret grubu henüz ismi belirlenmemiş bir örgüt kurmayı amaçlıyor. Bu örgütün amacı ise Japonya’nın Mali Hizmetler Kurumu (FSA) ile birlikte çalışarak yerel kripto piyasasını düzenlemek olacak.

Bu ortaklaşa çalışma fikri geçtiğimiz Ocak ayında Japonya merkezli kripto para borsası olan Coincheck‘in hacklenmesinden sonra ortaya çıktı. Toplamda 534 milyon $ değerinde NEM‘in çalındığı bu olay kripto dünyasında Mt. Gox’dan beri görülen en büyük hack olarak kayıtlara geçmişti. Düşük güvenliğe sahip bir “hot wallet” da saklanan NEM’lerin özel erişim anahtarının ele geçirilmesine bağlı olarak çalınmasından kısa bir süre sonra FSA, Coincheck’de dahil kayıtlı olmayan 15 adet kripto borsasında güvenlik önlemleri denetlemesi yapmaya başladı.

Kendi kendilerini düzenlemek isteyen ticaret grupları 16 adet kayıtlı kripto piyasası operatörlerini temsil etmekte ve bunlara Japonya Kripto Para Birimi İş Ortaklığı (JCBA)’da dahil. Piyasa operatörleri birlikte çalışarak endüstri çapında yatırımcıların belirli bir güvenlik standartlarına sahip olmasını amaçlıyor. Bunlara Initial Coin Offerings (ICO)’lar için yönergeler çıkartmak da dahil. Ayrıca haberde belirtildiğine göre bu grup Japon Menkul Kıymetler Satıcıları Kurumuna benzer şekilde bir yetkiye sahip olarak üyelerinin uyumluluğu sağlayıp sağlayamadığını kontrol edebilecek.

JCBA‘nin yönetim kurulu başkanı ve yabancı borsa ticaret platformu Money Partners Group‘un başkanı Taizen Okuyama‘nın şirkette yönetim kurulu başkanlığı görevine getirileceği de açıklandı. Okuyama’nın Nikkei Asian’a yeni kuruluşun amaçları hakkında yaptığı bir açıklamasında şunları söyledi:

“Bütün kripto para birimi sektörünün ilgisini kendi kendini denetlemeye çekmek istiyoruz.”

Tokyo merkezli bir borsa olan bitFlyer’ın CEO‘su ve Japon Blockchain Birliğinin (JBA) başkanı Yuzo Kano ise bu şirkette yönetim kurulu başkanı yardımcılığı görevini yerine getirecek.

Eğer hükümet bu yeni grubu bağımsız bir denetleme organı olarak tanırsa, bu kuruluş gerekli gördüğü bazı sanal para birimlerinin ülke içerisindeki kayıtlı kripto borsalarında kullanımını yasaklayabilecek. Örneğin koinlerinin kara para aklama için kullanıldığından şüphe edilen bir kripto para biriminin işlemleri durdurulabilecek. Bu yeni denetleme organı FSA‘in onayını beklemekteyken geçici olarak operatörlere ve borsalara açık olacak.

Geçtiğimiz Şubat ayının ortalarında ise 7 büyük kripto para birimi şirketi güçlerini birleştirerek CryptoUK‘yi kurmuştu. Bu kuruluş bu zamana kadar İngiltere‘de kurulan kripto piyasasında kendi kendini denetleyen ilk kurum olarak kayıtlara geçmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment