Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eski PayPal CEO’sundan Kripto Para Yorumu: ‘Bitcoin Bir Tarikattır’

Dünya genelinde kripto paralarla ilgili son derece ilginç yorumlar yapıldığını biliyoruz. Bu ilginç yorumların arasına bir yenisi ise PayPal‘in eski CEO’larından olan Bill Harris tarafından eklendi. Harris, Bitcoin’in bir ‘tarikat’ olduğunu düşünüyor.

Bitcoin Tarikatı 

Kripto para piyasası geçtiğimiz yıllar boyunca popülerlik açısından epey gelişme gösterdi ve neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Piyasadaki fiyatlar her ne kadar Aralık 2017’dekine kıyasla daha düşük olsalar da piyasanın tanınırlık açısından gayet iyi ilerlediğini biliyoruz. Ancak buna rağmen kripto para piyasasının hala ‘sahtekarlıktan’ ibaret olduğunu düşünen isimler var ve bunlardan biri Bill Harris. 1999-2000 yılları arasında Paypal’in CEO’luğunu yapmış olan Harris, bu yılın başlarında Bitcoin’in “gelmiş geçmiş en büyük sahtekarlık” olduğunu söylemişti.

CNBC’nin Fast Money programına konuk olarak katılan Harris, kripto paralar ve Blockchain teknolojisi hakkında epey çarpıcı yorumlarda bulundu.

Harris, programın hemen başlarında çarpıcı yorumlar yapmaya başladı ve kripto para topluluğunu bir ‘tarikata’ benzetti. Harris ayrıca Bitcoin’in özelliklerini de yerin dibine vurdu:

“Bitcoin ‘tarikatı’ çeşitli iddialarda bulunuyor: Bitcoin’in anlık, ücretsiz, ölçeklenebilir, verimli, güvenli, kullanışlı olduğunu ve evrensel olarak kabul gördüğünü söylüyorlar. Bitcoin bu sıfatların hiçbirini taşımıyor.”

Harris’in Bitcoin’in popülerliğiyle ilgili yaptığı yorumlar kısmen doğru sayılabilir. Kripto para piyasası seneler içerisinde dünyaya yayıldı ve pek çok kişi tarafından takip edilmeye başladı ancak hala kripto paralardan haberi olmayan çok fazla insan olduğunu unutmamak gerekiyor.

Harris her ne kadar popülerlik konusunda haklı sayılabilecek olsa da Bitcoin’in ‘güvenli’ olmadığı konusunda pek haklı sayılmaz. Bitcoin ağındaki güvenlik seviyesinin epey yüksek olduğunu ve ağın bu alanda pek fazla sorun yaşamadığını biliyoruz.

Eski Paypal CEO’larından Harris, Bitcoin’in ‘ölçekleme’ konusunda sorun yaşadığı konusunda da kısmen haklı sayılabilir. Günümüzde bununla ilgili çeşitli adımlar atılıyor ki bunlardan biri de meşhur Lightning Network (LN). LN ile birlikte Bitcoin üzerinden yapılan işlemlerin neredeyse tamamen ücretsiz ve anlık olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Şu anda ölçekleme sorununu çözmek için birbirinden farklı adımlar atılıyor olsa da sorunun hala çözülememiş olduğunu söyleyebiliriz ve dolayısıyla Harris’i kısmen haklı sayabiliriz.

Bitcoin şu anda ölçekleme alanında sorunlar yaşıyor olsa da işlem hızı ve ücreti bakımından hala iddialı bir ağa sahip. Harris Bitcoin ile anlık, ücretsiz işlemler yapılamadığını söylüyor bu durum Bitcoin’in hala verimli olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Haziran ayında bir Bitcoin ‘balinası’, yalnızca 4 sent değerinde işlem ücreti ödeyerek 48.000 adet Bitcoin aktarmıştı. O zaman değerleriyle konuşacak olursak bu Bitcoin kullanıcısı, sahip olduğu 290 milyon dolar değerindeki Bitcoin’i 10 dakikadan kısa bir süre içerisinde yalnızca 4 sent gibi bir işlem ücreti ödeyerek aktarmayı başardı. Aynı işlemi geleneksel bankacılık metotlarıyla yapmaya çalışsa bu kadar verim alır mıydı, bilinmez.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment