Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eski Savcı: Yasa Dışı İşlerde İtibari Paralar Kripto Paralardan Daha Çok Kullanılıyor

Eski ABD Federal savcısı Mary Beth Buchanan, katıldığı bir panelde konuştu. Amsterdam’da düzenlenen Money 20/20 panelinde bir konuşma yapan Buchanan, kripto para sektörü ile ilgili yaratılan negatif algıdan kurtulunması gerektiğini ifade ederken, sözü kripto paralar ve yasa dışı suçlar bağlantısına getirdi.

Buchanan, meslek hayatı boyunca itibari paralar ile birçok suç işlendiğine tanıklık ettğini belirtirken, konuyla ilgili şunları söyledi:

”Ben, 21 yıl boyunca ülkeme savcı olarak hizmet ettim ve size şunu söyleyebilirim ki, kripto paralar ile ilgili çok da fazla bir yasa dışı suça tanıklık etmedim. Bunu söyleyenler bence haksızlık ediyor. Hatta bana göre, itibari paraların takip edilmesi çok güç olduğu için, onlarla işlenen suçlar, kripto paralara göre çok daha fazladır.”

Buchanan’ın bu takip edilebilirlik iddiası elbette ki bazı otoritelerin katılmadığı bir görüş. Otoriteler, kripto paraların anonim doğası sebebiyle, itibari paralara göre daha zor takip edildiğinin altını çizdi.

Konuyla ilgili konuşmaya devam eden Buchanan, son dönemdeki gelişmeler sayesinde artık kripto paralar ile yapılan para transferlerinin çok daha iyi bir şekilde takip edilebildiğinin altını çizdi. Özellikle de Elliptic ve Chainalysis gibi sistemlerden bahseden Buchanan, bu iki sistemin hukuksal anlamda çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Yine de hukuk sisteminin, Blockchain ve kripto para dünyasında şu an yakalaması gereken çok fazla şey olduğunu kabul eden Buchanan, hukuk sektörünün içinde bulunduğu zor durumu internetin ilk ortaya çıktığı dönemlerde yaşananlara benzetti. Düzenleyici ve denetleyici kurumların da kendini yenilemeleri gerektiğini belirten Buchanan, 20. yüzyılın başında ortaya çıkan derme çatma kanunların, 21. yüzyıl dünyasında ve bu denli hızlı gelişen bir teknoloji için, yetersiz kaldığını ifade etti.

Dünyanın en önde gelen kripto para borsalarından birisi olarak gösterilen Kraken’de hukuk danışmanı olarak da göreve başlayan Buchanan, son dört ila beş yıl içinde kripto para sektörüyle fazlaca haşır neşir olduğunu da belirtti. Kripto paraların dünya çapında para transferleri için çok ucuz ve çok kullanışlı araçlar olduğunu belirten Buchanan, kripto paraların her geçen gün daha fazla insana hitap etmeye başladığını belirtti. Dünya çapında daha şimdiden birçok kişinin kripto para kullanmaya başladığını belirten Buchanan, sektörün ilerleyen dönemde daha da fazla ileriye gideceğine olan inancını yineledi.

Öte yandan, kripto paralar ve onların yasa dışı faaliyetlerde kullanımı, sıkça tartışılan bir süreç olmaya devam ediyor. 2018 başında yayınlanan bir yazıda, biraz da tartışmalı bir şekilde Bitcoin para transferlerinin yarısının yasa dışı amaçlar ile yapıldığı iddia edilmiş, bu rakam toplam kripto para transferleri için de yüzde 25 olarak ifade edilmişti.

Ancak bu tartışmalı yüzdeler veren çalışma doğru dahi olsa, süreç itibari paralara kıyasla çok daha yeni. Dünya üzerinde Bitcoin üzerinden dönen yasa dışı suç işlerinde kullanılan paranın 72 milyar dolar olduğu kabul edilse bile, bu rakam 2010 yılında uyuşturucu kaçakçılığında sadece Amerika’da 100 milyar dolar kullanıldığı bilgisi ile karşılaştırılabilir ve sürecin itibari paralar yerine büyüklüğü ve dolayısıyla da Buchanan’ın haklılığı ortaya çıkabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment