Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Ağı Eskisi Kadar Güvenli Değil

Ethereum ağının hash oranı geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde yüzde 42 oranında düşüş yaşadı.

Hash oranı günümüzde bir kripto para ağının ayakta durmasını ve güçlü olmasını sağlayan en büyük etmenlerden biri. Kripto para ağlarının hash oranı artış gösterdikçe daha güvenli hale geldiklerini söylemek mümkün. Ancak Ethereum’daki hash oranı son birkaç ay içerisinde kayda değer bir düşüş yaşadı.

Long Hash tarafından paylaşılan bilgilere göre Ethereum’un günümüzdeki hash oranı, Ağustos 2018’deki oranla kıyaslandığında yüzde 42 oranında daha düşük. Ethereum ağındaki hash oranı Ağustos 2018’de rekor seviyelere ulaşmıştı. Dolayısıyla şu anki hash oranının o kadar yüksek olmaması normal olabilir. Ancak yine de aradaki yüzde 42’lik farkın epey endişe verici olduğu söylenebilir.

Ethereum’un (Ether) fiyatı da bu süreç içerisinde kayda değer bir düşüş yaşadı. Ayrıca ağdaki madencilik ödüllerinin de azaltıldığını belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla hash oranının düşüş göstermesi zaten bekleniyordu. Ancak hash oranının bu kadar azalması, Ethereum ağının eskisi kadar güvenli olmadığı anlamına geliyor.

Crypto51 verilerine göre şu anda Bitcoin ağında yüzde 51 saldırısı düzenlemek isteyen birisi, bu saldırıyı 1 saat boyunca sürdürebilmek için tahminen 750 bin dolarlık bir harcama yapmak zorunda. Ethereum ağına saldırmak isteyen birinin cebinden ise ortalama 130 bin dolar para çıkacağı düşünülüyor. Hem hash oranının düşüş göstermesi hem de ağa saldırma maliyetinin azalması, Ethereum ağının eskisine kıyasla daha az güvenli olduğunu gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment