Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum 2.0 İçin Gerekli ETH Sağlandı: Şimdi Ne Olacak?

Ethereum 2.0 geçişi için yatırılması hedeflenen ETH sayısına ulaşıldı. Ethereum 2.0 sözleşmesine 1 günde 300 bine yakın ETH yatırıldı. Peki, Ethereum 2.0 güncellemesi ile ETH kullanıcılarını neler bekliyor, fiyat nasıl etkilenecek? 

Ethereum için radikal bir değişim sağlaması beklenen Beacon Chain ağına geçişin ilk adımı için 1 Aralık tarihi gösterildi. Bunun için bu ayın başlarında kamuoyuna açılan Ethereum 2.0 sözleşmesine yatırılması gereken hedef ETH miktarı 524 bin 288 olarak açıklandı. Dün sabah, sözleşmede toplanan ETH sayısı yalnızca 293 bin 344’tü. Bugün ise sayı hedeflenen tutarı dahi aştı. Şu an ETH2 sözleşmesine yatırılan 586 bin 848 ETH bulunuyor ve bu sayı her geçen saat artış gösteriyor. Dün sabahtan itibaren yatırılan Ethereum’ların sayısı 293 bin 500’u geçti.

Sözleşmeye yatırılan ETH sayısı kasım ayı başından beri oldukça yavaş ilerledi; bu kaplumbağa adımları Ethereum 2.0 güncellemesini destekleyen kesimi “ertelenecek mi?” endişesine sürükledi. Fakat birçok piyasa uzmanı, insanların ellerindeki ETH’leri yatırmak için son zamanları beklediğini ileri sürdü ve hedeflenen miktara ulaşılacağından emin olduklarını belirtti.  Sözleşmede 524 bin 288 ETH hedefine ulaşıldı. Peki, şimdi ne olacak?

Artık Ethereum eski Ethereum değil mi?

Ölçeklenebilirlik başta olmak üzere ağın birçok sorununa çözüm bulmak için hedeflenen Ethereum 2.0 güncellemesi Ethereum ağı için madencilik algoritması kökten değiştirecek. ETH artık işin kanıtı (proof of work) modeli yerine, sahiplik kanıtı (proof of stake) algoritması ile ağ hayatına devam edecek.

Beacon Chain’in aktivasyonu, Ethereum 2.0 geçişinin dört aşamasından ilki olarak gösteriliyor. Bu aşamada, madenciler yerine gelen doğrulayıcıların yeni sisteme alışması hedefleniyor. Dört aşamada başarılı bir şekilde geçiş sağlanırsa, Ethereum blockchainindeki tüm kullanıcıların ve merkeziyetsiz uygulamaların taşınmasını planlanıyor.

Ethereum-2-0-neEthereum yetkilileri tarafından işaret edilen 1 Aralık tarihinde birden sihirli bir şekilde ETH için her şey değişmeyecek. Planlanan Ethereum 2.0 güncellemesi ile ağın kendisinin henüz aktifleşmediğini belirtmekte fayda var. 1 Aralıktaki bu EThereum 2.0 güncellemesi, şu anki ETH ağına paralel olarak çalışacak sahiplik kanıtı ile çalışan “Beacon Chain” ağını aktifleştirecek. Yani gerçekleşen bu ilk adımın, Ethereum’un mevcut kullanıcılarını veya ağdaki merkeziyetsiz uygulamaları etkilememesi öngörülüyor.

Ethereum kendi resmi sitesinde Beacon Chain geçişi için şöyle maddeler sıraladı:

  • Beacon Chain, bugün kullandığını Ethereum ile ilgili hiçbir şeyi değiştirmez.
  • Ağı koordine etmeyi hedefler.
  • Ethereum ekosistemine sahiplik kanıtı modelini sunar.
  • Teknik yol haritasında “Phase 0” kısmını kapsar.

Madenciler gitti doğrulayıcılar geldi

Beacon Chain’de şu anki Ethereum ağında madencilere eşdeğer, doğrulayıcıların olması bekleniyor. Doğrulayıcılar da tıpkı madenciler gibi, gerçekleştirilen işlemleri işleme ve yeni bloklar oluşturma gibi görevleri yerine getirerek ödüller kazanacaklar. Doğrulayıcı olmak için Ethereum 2.0 sözleşmesine minimum 32 ETH yatırılması gerekir.

16 bin 300’den fazla doğrulayıcının lansman sırasında ağın güvenliğini sağlayacağı öngörülüyor. Başlangıç için doğrulayıcıların yatırdıkları ETH miktarı üzerinden yaklaşık %20 yıllık kazanç elde etmesi bekleniyor.

“Ethereum fiyatı 625 dolar olabilir”

Tüm bu gelişmeler olurken ETH fiyatı da yükselişine devam etti. Ethereum fiyatı son 7 gün içinde %30’un üzerinde yükseliş göstererek 2 senedir ilk defa 600 doları kucakladı. ETH fiyatı şu an 609 dolardan işlem görüyor. Son 24 saat içinde fiyat 620 dolara kadar yükseldi. Analist Aayush Jindal, ETH’nin pozitif bir açı ile 600 dolar seviyesine iyice yerleştiğini öne sürüyor.

Fiyatın 100 saatlik hareketli ortalamanın da oldukça üzerine çıktığını belirten Jindal, Ethereum için şu an en kritik destek noktasının 600-602 dolar olduğunu söylüyor. Jindal’a göre ETH/USD paritesi, 600 dolarlık desteğin üzerinde işlem gördüğü sürece yakın vadeli hedefi 625 dolar olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!