Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’da Berlin Güncellemesi Hayata Geçti

Ethereum’da duyurusu haftalar önce yapılan Berlin güncellemesi, 15 Nisan günü saat 13:10 sularında hayata geçti. Berlin güncellemesi 12.244.000 numaralı blokla start alırken, Ether 2.452 dolardan işlem görüyor.

İstanbul ve Muir Glacier güncellemelerini geride bırakan Ethereum, bugün itibarıyla Berlin’e ev sahipliği yapıyor. Berlin için gerekli test çalışmaları 10 Mart’ta Ropsten ağıyla başlayıp, Goerli ve Rinkeby ağları ile devam etti.

Gas fee için iyileştirme geliyor

Berlin paketi; EIP-2565, EIP-2929, EIP-2718 ve EIP-2930 olmak üzere dört farklı tasarıdan oluşuyor. Tasarıların gas fee konusunda bazı iyileştirmeler getirmesi ve DoS saldırısı riskini azaltması bekleniyor.

Uzun süredir gelişim aşamasında olan Berlin’in, geçen yılın yaz aylarında hayata geçmesi bekleniyordu fakat çalışmalar, merkeziyetsizlik açısından risk teşkil eden unsurlar nedeniyle ertelendi. Berlin güncellemesini, Londra takip edecek.

ETH yatırma/çekme işlemleri askıya alınacak

Ethereum ağında yazım sırasında 6.588 tane node (düğüm) bulunuyor. Bunların operatörleri, Berlin’e uyum sağlayacak şekilde güncelleme yapmak durumundalar. Node operatörü olmayıp yalnızca ETH sahibi olanlar, güncelleme sırasında ekstra bir şey yapmak zorunda kalmadı.

ETH sahiplerinin dikkat etmesi gereken şey, gün içinde borsalarda uygulanacak olan kısıtlamalar olacak. Binance bugün Türkiye saatiyle 11:30’da ETH ve ERC-20 tokenı (USDT, USDC gibi) yatırma/çekme işlemlerini durduracak. Benzer bir duyuru yayımlayan Crypto.com, güncellemeden 1 saat önce aynı prosedürü uygulayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!