Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Dünya’daki İşlemlere Hükmediyor

Son 24 saat içinde 29 milyar dolar işlenen Ethereum, öncü olan diğer altı Blockchain’in toplamından daha fazla işlem görmüş durumda.

İki Blockchain’i karşılaştırmak saçmadır. Her Blockchain kendi halinde özeldir ve hepsinin kendi içinde avantajları ve dezavantajları vardır. Ancak yine de,bugün mevcut olan Blockchain’leri karşılaştırabileceğimiz parametreler var. Bunlardan biri, Blockchain tarafından yürütülen toplam işlemlerdir. Ayrıca, yürütülen işlemin miktarı, Blockchain’in boyutunun ve verimliliğinin net bir resmini verir.

Bu düşünceyle, son 24 saat içinde ağ işlem hacmi 29 milyar doları aştığından Ethereum’un diğerlerinden daha baskın olduğunu söyleyebiliriz ki bu rakam, diğer altı Blockchain’in bir araya getirdiği değere göre daha fazladır – Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin , Dash, Bitcoin Gold ve Ethereum Classic.

Ancak unutulmamalıdır ki, bu sayı sadece ETH tokenları için değil, aynı zamanda tüm ERC20 tokenlarını da içermektedir. Ağın verimliliği nedeniyle, Tron ve hatta Tether tarafından çıkarılan USDT ve EURT gibi birçok önemli token şimdi Ethereum Blockchain’e dayanıyor – toplam işleme miktarı hepsini içeriyor.

Toplam işlem miktarı çekici olsa bile, odak noktası, ağın günlük olarak yürüttüğü toplam işlem sayısı üzerinde olmalıdır. Bu alanda da Ethereum diğerlerine hükmediyor.

17 Aralık’dan bu yana, Ethereum, ağında milyonlarca işlemi tamamen verimli bir şekilde devretmektedir. Pazar lideri Bitcoin için bu rakam sadece 240.000’dir.

Artan sayıda ki işlemler endişe verici olsa da diğer Blockchain’ler ile karşılaştırıldığında Ethereum hala çok verimli. Ağ her 15-20 saniyede yeni bir block oluşturuyor ve bu block oluşturma zamanı yaklaşık 10 dakika olan Bitcoin’den çok daha hızlı. Ayrıca, Ethereum’un ortalama işlem ücreti, Bitcoin işleminin ortalama 28,90 dolarlık ücretiyle karşılaştırıldığında 2,50 dolar.

Bu yüksek fiyat ve yavaş ağ, Bitcoin için büyük bir aksilik, çünkü daha küçük ödemeler için kullanılamaz hale geliyor.

Etherum’un geliştirme ekibi, ağın daha ölçeklenebilir olmasını sağlamak için çok çalışıyor.

Kasım ayında, Ethereum Vakfı’nın kurucusu Vitalik Buterin, mevcut ağın ölçeklenebilirlik sorununu ele alacak Ethereum 2.0 yol haritasını açıkladı. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde VISA düzeyinde ölçeklenebilirlik sağlamayı hedefliyor.

Geliştirme ekibi ayrıca, ‘Casper’ güncellemesiyle ağın güvenliğini sağlamak için fikir birliği yapıyor. Güncelleme bir test ağında zaten yayımlanmış.

Birçok Blockchain uzmanına göre, Ethereum sonunda Bitcoin’i geçerek en büyük Blockchain haline gelecek. Ancak, ikisinin piyasa değeri arasında 100 milyar dolardan fazla bir fark olduğu için bunun olması pek mümkün değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2 Comments

  • Taner
    Posted 16 Ocak 2018 - 17:47 17:47

    Google Translate’den az öteye gitseymişsiniz iyi olurmuş. Yazık.

    • Fatih TAŞDEMİR
      Posted 16 Ocak 2018 - 18:22 18:22

      Metinde herhangi bir hata bulunmuyor. Edebi olarak eleştiriyorsanız çevirmenlerimizden kitap yazmalarını değil makale çevirmelerini istiyoruz. Yorumunuz için teşekkür ederiz.

Leave a comment