Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Dünyası’nda Yaşıyoruz

Yepyeni Bir Piyasa Kapitalizasyonu

Vay canına! Şu yükselişe bakın! Elbette, kripto paranın piyasada sürekli genişleyen kapitalizasyonundan bahsediyorum. Ben bunları yazarken 800 milyar dolara ulaştı bile. Evet, bu miktar bir trilyon dolara oldukça yakın. Ve hala da yükseliyor. Yılın başlangıcında (5 gün önce),  670 milyar dolar civarında bir fiyattayken, bir anda cüzdanlarımızdaki Ethereum fonlarının itibari para değerinde yükselmesine tanık olduk.

Akıllı Sözleşmelerin Dünyası

Piyasa fiyatının bir anda artmasına rağmen- ilk olarak 750 milyar dolara, daha sonra 1000 milyar dolara- Ethereum’un işi hala bitmemiş olabilir. Fakat Ethereum, piyasadaki tek eleman değil. Altkoin’lerin Ethereum blok zincirine katkıda bulunması, eşler arasındaki platforma akıllı bir sözleşme katmış- en sevdiğimiz borsanın da para akımından büyük ölçüde yararlanmış. Örnek olarak, Ethlend, (ETH ve ERC20 birimleri bazlı, az bilindik bir platform), bu yeni yükselişle fiyatını ikiden fazla bir miktara katladı. Tron(TRX)’un fiyatı, bu yükselme akımının başlarında, 5 cent’ten 20 cent’e ani bir şekilde yükseldi.

Fakat bunlar elimizdeki tek örnekler değil. Eğer geçtiğimiz haftalarda bakmadıysanız, gidin ve kendi cüzdanlarınıza bir göz atın. Karşılaşacağınız şey sizi şaşırtabilir. Öyle görünüyor ki artık Ethereum’a dayanan bir dünyada yaşıyoruz, ve geçen seneki yarım trilyon dolarlık piyasadan sonra beklediğimiz  ‘yüksel ve düş’ gibisinden bir olaya benzemiyor.

Piyasadaki Ön Görülebilirlik

Sevdiğimiz bütün bu altcoinlerin yükselişi (Coinbase’deki ana paraların dışında), Ethereum’un fiyatındaki kısmi düşüşlerden dolayı tahmin edilebilir bir düzende gerçekleşiyor. Öyle görünüyor ki bu yeni kripto-bazlı evrende, para artık Bitcoin’in yerçekimsel kuvvetine karşı gelemiyor. Onun yerini, Ethereum’u para birimlerine transfer ettikten sonra, daha az bilindik para birimleri aldı.

Bitcoin Hala Tahtını Koruyor

Büyük bir yükseliş beraberinde büyük riskleri de getiriyor. Ve bu sürekli filizlenen para birimlerinin bize sunduğu imkan denizine daldığımızda, (evet senden bahsediyorum Binance), asıl ‘kral’ olan Bitcoin’in etkisinden hem korkmalı hem de saygı duymamız gerektiğini görüyorum.  Sonuçta piyasada bu kadar para varken bile Bitcoin zor günleri atlatmış, ve zirvedeki yerini korumak adına geri geliyor (yerini kaybettiğinden de değil).

Ve BTC yükseldiğinde, geçici olarak olsa bile Ethereum’un etkisi azalıyor. Ve Lite-hızıyla, gün sonucu edeceğimiz kar, kitlelerin zenginliklerini korumak adına yaygara çıkarmasıyla yok oluyor. Bununla birlikte, Bitcoin‘in hala zirvede olduğunu kabullenseniz iyi edersiniz. Sadece artık sahadaki tek oyuncu o değil.

Sonuç Olarak

Ethereum’un veya Bitcoin’in yandaşı olun, bu yeni piyasa kapitalizasyonuyla birlikte ikisine de yer olduğundan, şans sizin tarafınızda gözüküyor. Ethereum’un işlerliği ve onun türevleri kesinlikle inkar edilemez. Akıllı sözleşmenin hepimize olan etkisi, hiç şüphesiz seneler geçtikçe sağlamlaşacak ve belgelenecek. Açgözlü Satoshimiz’in depo olan Bitcoin’e gelirsek, bir diğer piyasada rahat bir konuma geldiğimizde bile ona hürmetlerimizi iletmeliyiz.

 

 

 

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment