Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Ekosistemi İçin 2023’e Dair 5 İddialı Tahmin: Ayı Piyasası Henüz Bitmedi

Merkeziyetsiz finans (DeFİ) alanındaki projelere liderlik eden New Order DAO (merkeziyetsiz otonom organizasyon), 2023 yılı için Ethereum (ETH) ekosisteminde yaşanabilecek önemli olaylara dair tahminlerde bulundu.

New Order DAO tarafından yayımlanan bir blog gönderisinde, 2023 yılı için Ethereum ekosistemine dair 5 iddialı tahmin ortaya atıldı. 2022 yılını “kaotik bir yıl” olarak nitelendiren ekip, 2023 yılına iyimser yaklaşarak heyecan verici tahminlerde bulundu. Ethereum ağı üzerinde hizmet veren bu merkeziyetsiz oluşum, 2023 hedeflerinin odağına da Ethereum ekosistemini aldı ve ek olarak piyasanın potansiyellerine yer verdi.

Ayı Piyasası Henüz Bitmedi

2022 yılında yaşanan Terra (LUNA) ve FTX gibi büyük çöküşlere işaret eden New Order, tüm bunların 2023’e yansıyacağını düşünüyor. Fiyat bazında bakıldığında yatay hareketlerin ve hacimsel durgunlukların devam edebileceğini öne süren ekip öte yandan Web3 geliştiricileri ve yeni akımlar anlamında daha pozitif bir yaklaşım sundu.

Sektörde yaşanan ciddi aksaklıklara rağmen 2023’e bakışımız iyimser. Finansal akışta yaşanan azalma güvenilirliğimize zarar olabilir. Öte yandan Web3 ekosistemini inşa etmeye devam eden vizyonerler zaman içerisinde öne çıkıyor. 2023’ün vizyoner sermayenin yılı olacağına inanıyoruz.

2023’ün parlayan yıldızı

2023’ün en önemli inovasyonunun EigenLayer akıllı sözleşmesi olacağını öne süren ekip bu konudaki sistemsel zayıflıklara da değindi. Blokzinciri geliştirmedeki en göze çarpan tutarsızlıklardan birinin altyapı ve uygulama katmanları arasında mümkün olan izinsiz faaliyetler olarak tanımlayan New Order ekibi, çözümün yeniden stake (re-stake) yöntemiyle çalışan EigenLayer tarafından geleceğine inanıyor.

EigenLayer, kullanıcıların yeniden stake etme yoluyla Ethereum üzerindeki diğer ağları ve ara katmanları güvence altına almasına sağlıyor. Burada yeniden stake edilen ETH’ler, Ethereum ağ doğrulaması için (validatör) kullanılan aynı ETH’leri temsil ediyor ve ekstra bir yatırım gerektirmiyor.

Bu sayede ağ güvenliği için gereken yüksek maliyetlerden kurtulmanın mümkün olduğunu belirten ekip, 2023 yılında geliştiricileri bu konuda daha aktif olmaya davet etti.

Blob İşlemleri ve Ölçeklenebilirlik Sorunu

Ethereum gibi çok talep gören ve her geçen gün kullanıcı sayısı artan ağlarda önceliğin ölçeklenebilirlik ve ağ ücretlerini minimalize etmek olduğunu göz ardı edilemez. Bu soruna çözüm için Ethereum geliştirici ekibi tarafından sunulan blob işlemlerin günün sonunda ölçeklendirme sorununa çare olmayacağını öne süren New Order DAO, bu sorunun çözülememesinin daha büyük sorunları beraberinde getireceğine inanıyor.

Özellikle boğa sezonu gibi dönemlerde artan rağbet ile işlem ücretlerinin tavan fiyatlara ulaşması ve ağdaki blok onay hızının yavaşlaması gibi sorunlara daha yenilikçi bir çarenin önemine değinen ekip, 2023 yılı için odaklanılması gereken bir diğer alan olarak bunu işaret etti.

New Order DAO’nun sunumuna göre büyük miktarda veri içeren ve uzun vadede işlevsiz kalacağı düşünülen blob işlemler için yeni bir işlem biçimi geliştirmek hayati bir önem taşıyabilir.

ZK-Rollup’lar Önemli Bir İlgi Görmeyecek

Ethereum ağı dışında gerçekleşen işlemleri Layer-1’e (katman-1) yansıtan ve işlemlere ait bilgilerin güvenliği için Zero-Knowledge (sıfır bilgi ispatı) kriptografi yöntemini kullanan ZK-Rollup teknolojisi günümüzde çok geliştiriciler tarafından çok tartışılıyor. Fakat New Order DAO bu teknolojinin kripto para piyasasının merkezine hemen yerleşemeyeceğini düşünüyor.

Bu öngörüye sebep olarak “henüz hazır olmamaları ve yeterli merkeziyetsiz yapıya ulaşamamalarını” sunan ekip, teknolojinin henüz her şeyin başında olduğunu ifade etti.

ZK-Rollup’ların 2023’te ilgi görmeyeceğini düşünüyoruz. Üretime hazır değiller ve yeterli merkeziyetsiz yapıya ulaşamadılar. Üretime hazır olmalarından kastımız, özellikle VM’leri ve kanıtların kanıtlanma süreleridir.

Layer-3’ler Cosmos’a (ATOM) rakip olabilir

İşlem cüretlerini azaltmaya ve ağın hız sorununa çözüm üretmeye yarayan Layer-2 geliştirmelerinin ardından şimdi de Layer-3 teknolojisi geliyor. Daha fazla iyileştirme yapmak ve verimi arttırmak amacıyla Layer-2’ler üzerine inşa edilmiş uygulamaya özel blokzincirlerini temsil eden Layer-3’ler yayımlanan blog içeriğine göre kartların yeniden dağıtılmasına sebep olabilir.

New Order DAO, uygulama katmanı işlevi gören Layer-3 teknolojisinin Cosmos (ATOM), Avalanche (AVAX), Polkadot (DOT) gibi ağların rakibi olabileceğini öne sürüyor. Merkeziyetsiz uygulamalar ve özelleştirilmiş geliştirme alanlarında fark yaratacağı düşünen Layer-3 teknolojisi 2023 yılında önemli değişimleri tetikleyebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!