Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum (ETH) İşlem Ücretleri Çığrından Çıktı

Ethereum (ETH) madencileri; ağdaki işlem ücretleri tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmışken gitgide daha fazla para kazanıyorlar. Glassnode tarafından paylaşılan verilere göre madenciler sadece 1 saat içerisinde işlem ücretlerinden 500 bin dolar gelir elde ettiler.

Ethereum tabanlı DeFi platformlarının kullanıcı kitlesi büyüdükçe Ethereum ağındaki işlem ücretleri de artmaya başlıyor. DeFi kullanıcıları Sushiswap’in (SWAP) likidite havuzunu doldurabilmek için yoğun bir şekilde işlem yaparken Ethereum ağındaki ortalama işlem ücreti 6,60 dolara kadar çıktı. Bitinfocharts verilerine göre bu sayı daha önce hiç bu kadar yüksek olmamıştı.

Madencilerin Yüzü Gülüyor

Ethereum işlem ücretlerinin bu denli artmış olması elbette madencilerin yüzünü güldürüyor. Çünkü Ethereum madencileri bu gelişmeler sayesinde normalin çok üstü seviyelerde gelir elde ediyorlar. Glassnode tarafından aktarılan verilere göre madenciler bugün sabaha karşı sadece 1 saat içerisinde 500 bin dolar para kazandılar.

ethereum-eth-maden-geliri
Madencilerin 1 saatte kazandıkları para, Glassnode

Belki de olayın boyutunu anlayabilmek için daha büyük bir zaman dilimine bakmak yararlı olacaktır. Ethereum madencileri ağustos ayı genelinde işlem ücretlerinden 113 milyon dolar para kazandılar. Bitcoin madencileri ise aynı zaman dilimi içerisinde 39 milyon dolar para kazanabildiler. Aradaki bu üç katlık fark; Ethereum’daki işlem ücretlerinin ne kadar yükseldiğinin bariz bir göstergesi. Bu arada Ethereum madencilerinin nisan ayındaki gelirlerinin sadece 3 milyon dolar olduğunu hatırlatmak gerek.

ethereum-madencileri-aylik-gelir-bitcoin
Ethereum ve Bitcoin madencilerinin gelir düzeyi, Glassnode

Bunun Bir Alternatifi Yok mu?

Ethereum kullanıcıları ağdaki yüksek işlem ücretlerinden şikayetçiler ve buna bir alternatif bulmaya çalışıyorlar. Ethereum kurucularından Vitalik Buterin bugün sosyal medya hesabından yüksek işlem ücretlerine değindi ve insanları ikinci katman (layer two) teknolojisini kullanmaya çağırdı. Buterin, Twitter üzerinden şu açıklamayı yaptı:

“İşlem ücretleri çok yüksek diyenlere cevabım; ‘Eğer ücretler yüksekse zksync/loopring/OMG üzerinden işlem yapsınlar’. Elimizin altında saniyede 2,500’den fazla işlem kapasitesi olan bir altyapı var. Yapmamız gereken tek şey… kullanmak.”

Bu arada Binance CEO’su Changpeng Zhao da yüksek ETH ücretleriyle ilgili bir açıklama yaptı ve insanları meraklandırmaya başladı. ETH işlemlerinin bu kadar pahalılaşmış olmasını “delilik” olarak değerlendiren Changpeng Zhao, “neyse ki elimizde bu soruna çözüm olabilecek bir şey var…” dedi. Zhao bunun ne olduğuna dair kesin bir şey söylememişse de bazı kaynaklar burada Binance Chain’e atıfta bulunuluyor olabileceğini öne sürüyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment