Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Geliştiricisi: ASIC Yanlısı Bir Algoritma Kullanmalıyız

Ethereum geliştiricilerinden biri, ağ genelindeki geliştiricilerin ASIC gibi özel madencilik cihazlarını kullanmalarını öneriyor.

Ethereum geliştiricileri bundan kısa süre önce ProgPow adlı bir proof-of-work sistemini uygulama kararı aldılar. Bu sistem ASIC ve GPU cihazları arasındaki verimlilik farkını azaltmaya yarıyor.

Ethereum geliştiricilerinden David Vorick’e göre ise bu sistem, aslında büyük çaplı ASIC madencilerinin daha çok işine yarayacak. Vorick’in bu konu hakkındaki görüşlerine başka bir geliştirici olan Alexey Akhunov’dan şöyle bir yanıt geldi:

“Aynı anda hem EtHash cihazlarını işlevsiz hale getirmek, hem de ASIC madencilerinin eline koz vermemek istiyorsak daha ASIC dostu bir algoritmaya geçiş yapmamız gerekiyor. Biz ise şu anda bunun tam tersini yapıyoruz.”

Ethereum ağındaki geliştiricilerin büyük bir kısmı ASIC gibi özel madencilik cihazlarından haz etmiyor. Bunun sebebi ise bu gibi cihazların belli bir sistem doğrultusunda dağıtılmıyor oluşları, seçkin bir ‘madenci’ sınıfına yol açmaları ve üretimin belli bir ölçekte merkezileşmesi.

Ethereum geliştiricilerinin aldığı bu karar, Linzhi gibi bazı madencilik şirketlerinden yoğun tepki aldı. Geçtiğimiz gün paylaştığımız bir haberde de belirttiğimiz üzere Linzhi, Ethereum geliştiricilerine şu çağrıda bulundu:

”Şu anda Ethereum geliştiricilerini ProgPoW güncellemelerinin ardından bir ASIC cihazın nasıl yapılacağını ve buna ilişkin kuralları açıklamaya davet ediyoruz.”

Akhunov gibi isimler, Ethereum geliştiricilerinin Linzhi gibi şirketlerle iletişime geçmeleri gerektiğini düşünüyorlar. Akhunov’a göre bu sürecin verimli bir şekilde ilerleyebilmesi için tarafların uzlaşması gerekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment