Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rekor Tazeleyen Ethereum İçin Genel Görünüm Nasıl?

Ethereum (ETH) fiyatı, Bitcoin ile birlikte yükselişe geçip 1.800 doları geçti ve rekor tazeledi. Ether fiyatı rekor kırmışken, Ethereum ağında neler yaşandı?

Ether fiyatı 30 günlük zaman zarfı içerisinde yüzde 35 yükseldi. Bitcoin’i harekete geçiren yatırım trendi, Ether’a yansımaya başladı. Yapılan teknik analizler; büyük ether adreslerinin çoğaldığını, onun gitgide daha aktif kullanıldığını ve kurumsal yatırıncının ilgisini çekmeye başladığını gösteriyor.

CME Group için beklenen gün geldi

Dünyanın en büyük borsalarından CME Group, vadeli ether işlemlerini 8 Şubat itibarıyla açtı. Arcane Research verilerine göre ilk işlem gününde 30 milyon dolarlık hacim elde edildi. Açık pozisyonların toplam değeri 20 milyon dolar olarak açıklandı.

Grayscale, geçen haftanın sonunda fazladan 20 bin adet ether aldı. Coin Metrics ekibi, Grayscale’in ether fonunun CME Group işlemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte büyüyebileceğini açıkladı. Büyük yatırımcılar bu ikiliyi portföylerinde bir denge kurmak için kullanabilir. Bir yandan Grayscale’in ether fonuna yatırım yapan yatırımcı, öbür yandan CME Group aracılığıyla short pozisyon alabilir.

Rekor sonrası satış baskısı oluşmaya başladı

Ether fiyatının 1.800 doları aşması, orta-uzun vadeli yatırımcıları harekete geçirdi. Glassnode verilerine göre en az altı; en çok on iki aydır aktif olarak kullanılmayan ether coinleri, fiyat rekor kırdıktan sonra azalmaya başladı.

Aynı zaman aralığında, en az üç; en fazla beş yıldır kullanılmayan coinlerin sayısı son dört ayın en düşük seviyesine düştü. Yıllardır kullanılmayan coinlerin harekete geçmiş olması, orta-uzun vadeli yatırımcıların kâr almaya başladığını gösterebilir.

Bitcoin balinalarını andıran bir tablo oluşuyor

Büyük yatırımcı sayısı hızla çoğalıyor. Coinbase, 2020’ye yönelik yayınladığı raporda “kurumsal yatırımcının ether ile ilgilenmeye başladığını” açıkladı.

Blockchain verileri, içerisinde en az 10 bin tane ether bulunan cüzdan sayısının, özellikle geçen yılın ikinci yarısından sonra artmaya başladığını gösteriyor. Aynı tarihte, içerisinde en az 1.000 tane bitcoin barındıran cüzdanlar çoğalmaya başladı.

coin-metrics-ether-kripto-para-balina

Bir yandan talep büyüyor…

Aktif ethereum adreslerinin sayısı geçtiğimiz hafta 617 bine yükseldi. Bunu yedi günlük ortalamayı esas alarak hesaplayan Coin Metrics, bir önceki haftaya kıyasla yüzde 8,6’lık bir artış açıkladı. Aktif ethereum adreslerinin çoğalması, ona duyulan talebin büyüdüğünü gösteriyor. İçerisinde herhangi bir miktarda coin bulunduran adres sayısının 53 milyon 657 bin 893’e çıkıp rekor kırması, bunun göstergelerinden biri.

Ethereum ağındaki işlemlerin ortalama değeri 312 dolara kadar çıktı. Bunun rekoru Ocak 2018’de kırılmışsa da, yıllardır bu kadar yüksek bir sayı görülmemişti. Ethereum blockchaini, 4 Şubat günü toplam 19 milyar dolar değerinde işleme ev sahipliği yaptı. Bu, tüm zamanların rekoru oldu.

Bir yandan işlemler pahalılaşıyor

Tüm bunlar, işlem ücretlerinin yükselmesiyle sonuçlandı. Yedi günlük ortalama baz alındığında, ether kullanıcılarının günde toplam 24 milyon dolar işlem ücreti ödediği görülüyor. Glassnode, ether madencilerinin cuma günü sadece bir saat içerisinde 3.74 milyon dolar kazandığını duyurdu.

glassnode-ether-madenci-blok

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!