Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Hardfork’u için Gereken Yazılım Sonunda Hazır

Ethereum protokol yazılımının en büyük 2. geliştiricisi Parity, tartışmalı sürecin ardından Byzantium güncellemesini yayınlayacağını açıkladı.

Ethereum blok zincirinin güncellemesi için gelecek olan hardfork’un birkaç gün içinde yapılması planlanıyor. Ancak sadece 4 gün kala, yayınlanan Parity güncellemelerinde “uyuşmazlık” sorunları görülmüştü. Bu sorunlar, blok zincirini kontrol eden bilgisayarların başka bir protokol versiyonu kullanmasına, hatta eninde sonunda blok zincirinin ayrılmasına sebep olabilirdi.

Parity’nin Ethereum blok zincirindeki ağın %25’e yakın bir kısmını desteklediğini düşünürsek, bu yazılım hataları bazı kullanıcıları korkutmuş durumda. Bu yüzden geliştiriciler, 13 Ekim sabahında bir erteleme yapmayı bile düşünmüş.

Ancak Parity geliştiricileri, hardfork’un 4,300,000’inci blokta yapılacağını baz alırsak, Byzantium hardfork’una sadece 2 gün kala paçayı kurtarmışlar.

‘Erteleyin, hata olamaz.’

Planlanan hardfork’un Ethereum ağına çok yararlı olacağı biliniyor. Ancak hatalar düzeltilmiş olsa bile bazı kullanıcılar, gelecek olan değişikliklere soğuk bakmaya başlamış.

Kullanıcılar sosyal medya aracılığıyla endişelerini dile getirmiş:

“Silikon Vadisi’ndeki ‘çok sık ve çok geç olmadan hata yap’ felsefesi burada geçerli değil. Blok zincirindeki bir hata milyonlarca doların yok olmasına sebep olabilir.”

Bazılarıysa bu güncellemenin gecikmesi gerektiğini düşünüyor:

“Erteleyin, kesinlikle bir hata olmaması gerek. Eninde sonunda her şey güzel olacak. Acele etmeyin.”

Bu gönderiye cevap veren Parity geliştiricisi Afri Schoedon, takım arkadaşlarının bir erteleme teklif etmeyi düşündüğünü, ancak güncellemenin tamamlanan kısmının da yeniden değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Yani Byzantium ertelenecek olsaydı, bütün Ethereum ağının bu yeni belirlenen blok sayısına göre yeniden düzenlenmesi gerekirdi.

“Yazılımın küçük bir kısmına hata düzeltmesi getirmek, bütün bir ağın ertelenmesinden çok daha kolay. Özellikle şimdi olduğu gibi güncellemeye çok kısa bir süre kaldıysa.”

Buna ek olarak, Schoedon bu panik yarattıran son dakika sorununun Ethereum platformu için iyi bir ders olduğunu söyledi. Hardfork için seçilecek olan blok sayısının, bütün ağ hazır hale getirildikten sonra belirlenmesinin daha güvenli olduğunun da altını çizdi.

Kodun test aşaması

Bütün Ethereum güncellemeleri, “Fuzzing” adlı bir yöntemle test ediliyor. Yöntemin kullanımı, kodun kendi kendine çalışarak bir hata göstermesini baz alıyor. Oldukça detaylı olan bu işlem, gözden kaçabilecek en küçük hataların bile ortaya çıkmasını sağlıyor.

Tabii ki bu yöntem kullanılacak olsa da Parity, geçen olduğu gibi hatalı bir yazılım güncellemesi yapıp bütün sorunların üstüne tüy dikebilir… Bu da hatalı yazılımın direk olarak Byzantium blok zincirine gitmesi demek.

Sorunlar oldukça dikkatli bir şekilde düzeltiliyor olsa da bir hacker’ın gözden kaçan hataları kullanarak blok zincirine saldırması da olası. Her güzel şey gibi Ethereum’un da düşmanları yok değil.

Bu tür saldırılar, daha önce de yaşanmış. Geliştiriciler Ethereum test ağı Ropsten’i test ederken, bir hacker kazanç amacı bile olmadan platforma saldırmış. Bu ataktan sonra geliştiriciler, kodu özel bir ağa geçirerek test etmek zorunda kalmışlar.

Bunlardan bahsettik bahsetmesine ama, içinizi ferah tutabilirsiniz. Parity’nin bu tür sorunları Byzantium hardfork’una bulaştırması oldukça uzak bir ihtimal. Geliştiricilere göre, çok yakın bir zamanda yazılım hakkında daha çok test ve özellik detayı paylaşılacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Mehmet
    Posted 14 Ekim 2017 - 12:02 12:02

    Konu hakkında araştırmalarınız ve yazılarını çok iyi.
    Teşekkürler

Leave a comment