Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Hatası için Açıklama Ethereum Foundation’dan Geldi

Ethereum Foundation’dan Martin Swende, Parity istemcisi kullanan kişileri önemli bir ölçüde etkileyen yazılım hatası üzerinde bazı açıklamalarda bulundu. Ancak ne yazık ki, ağzından herkesin tamam diyeceği herhangi bir çözüm önerisi çıkmadı.

GitHub’da kullanıcı adı devops199 olan anonim bir geliştirici, belirli Parity cüzdanlarıyla ilişkili bir akıllı sözleşmenin –yanlışlıkla– bir hata vermesine neden oldu. Hatanın sonucunda tam 500,000 adet Ethereum yok olmasa da kullanılamaz hale geldi. Bu olaydan 2 gün sonra Ethereum Foundation’ın güvenlik şefi Martin Swende, ETHNews’a yaptığı bir açıklamada, çözümün sadece tek bir yolu olduğunu söyledi:

“Objektif bir açıdan bakacak olursak, dondurulan Ethereum’lar artık kullanılamaz halde. Tabii bir hardfork ile müdahale edilmezse…”

Swende açıklamasının devamında, bu soruna bu kadar büyük çapta bir çözüm getirmenin “teknikselden daha çok politik bir hareket” olacağını ifade etti. Yani Swende bu açıklamada, üstü kapalı bir şekilde “Ethereum kullanıcılarının geri kalanı buna tepki gösterecek” demek istemiş olabilir.

Çözüm ise basit: bir EIP, yani Ethereum Geliştirme Önerisi, spesifik olarak EIP156. Çözüm basit, basit olmasına ancak sisteme entegre için bir hardfork şart. 14 Ekim 2016’da Ethereum ortak kurucusu Vitalik Buterin, GitHub üzerinde bu değişikliklerin “hesaplarından Ethereum ya da diğer token’ları çekemeyen kullanıcıların sorununu düzelteceğini” söylemişti. Ancak bunun altına ufak bir not da düşmüş.

“Bu tür bir önerinin getireceği risk, kullanıcılar arasında yaratabileceği tartışmalar olabilir; çünkü bu öneri bir ‘teknik iyileştirme’ değil, bir ‘kurtarma’ için kullanılacak. Ancak aslında bu ‘kurtarma’ önerisi kullanıcılar için diğerlerinden çok daha az rahatsız edici olacaktır.”

GitHub’daki bu EIP156 konusuna atılan başka bir mesaj, 8 Kasım 2017’de Swende tarafından yapıldı. Mesajda bu meselenin muhtemel çözüm yöntemlerini sıraladı, ancak sonrasındaysa bir uyarı yapmayı ihmal etmedi.

“Ben sadece olası teknik çözüm yöntemlerini ortaya sunuyorum, herhangi birini desteklediğim yok.”

Çözüm Yeni Tartışmalar Yaratabilir

Swende, ETHNews’a “umarım [çözüm üzerindeki] tartışmalar sürerken Ethereum Foundation merkezi bir otorite göstermez” şeklinde bir açıklamada da bulunmuştu. Başka bir konuda yaptığı açıklamadaysa sorunun çözülmesinde zamanın önemli olmadığını, ayrıca bu sayede risk yönetiminin de sakince yapılacağını ifade etti.

Vitalik Buterin’den beklenen açıklamaysa bir Tweet ile geldi:

“Bilinçli bir şekilde cüzdan sorunu üzerinde kendi adıma bir açıklama yapmaktan kaçınıyorum. Ancak şunu diyebilirim ki, kullanımı daha kolay ve daha güvenli cüzdan kodu sözleşmeleri üzerinde çalışanlara veya kullanımda olan cüzdanların denetimini yapanlara karşı desteğim sonsuz.”

Bütün bunlar olurken, Parity ise kullanıcılar için yeni bir websitesi hazırladıklarını duyurdu. Duyuruda, sorunun ciddiyeti “kritik” olarak geçmekte. Hazırlanan sitede, kullanıcılar kendi hesapları etkilenmiş mi etkilenmemiş mi öğrenebilecek. Websitesindeki verilere göre, 573 kullanıcıya ait 584 cüzdan oluşan hatadan etkilenmiş bulunuyor. Yapılan duyuruda aynı zamanda hatadan etkilenen kullanıcıların istediği soruları sorabileceği bir email adresi de paylaşıldı. Email adresinin altındaysa, “durumu inceliyoruz ve elimizden gelen bütün yan etkileri ve çözümleri araştırıyoruz,” şeklinde bir açıklamaya da yer verildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment