Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Kurucu Ortağı ve Block ONE CTO’su, Blockchain’ler Hakkında Konuştu

Ethereum kurucu ortağı Joseph Lubin ve Block One CTO’su Dan Larime, katıldıkları bir etkinlikte Blockchain teknik alt yapısına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Block One CTO’su Larimer çift katmanlı çözümlerin (Layer 1 ve Layer 2) aslında Blockchain’in kendisi olduğunu belirtirken, Blockchain’lerin de ağları bir araya getiren bir nevi bağlantı köprüsü olduğunu belirtti. Larimer, şöyle konuştu:

”Layer 2 dediğimiz şey de aslında teknik olarak mini bir Blockchain ve bağlantıyı sağlayan bir köprü.”

Larimer, gelecekte bu katman sayılarının artacağına inandığını da ifade ederken, yine ileriki dönemlerde çok fazla sayıda özel Blockchain göreceklerini de düşündüğünü belirtti.

Larimer’a katılmayan Ethereum kurucusu Joseph Lubin ise, bu katmanlı çözümlerin aslında Blockchain olmadığını ve merkezi olmayan protokollerden ibaret olduğunu söyledi. Lubin, Blockchain sistemlerinin ciddi bir güven getirdiğini belirterek şöyle devam etti:

”Blockhainlere esas olarak güvenilir gönderim yapmak, otomasyon şeklinde tasarlanmış anlaşmaları görmek ve bazı akıllı yazılım objelerini üretmek için ihtiyacımız var. Aynı zamanda, merkezi olmayan bir depolama mekanizması da kullanmalıyız. Layer 2’ler de bu noktada bize bağlantıyı sağlıyor ancak bağlantısı sağladığını şey Blockchain değil. Daha çok yan parçaları birbirine bağlayarak ana katman ile etkileşimi arttırıyorlar.”

Bilindiği üzere, Ethereum ağında merakla beklenen Sharding ve Plasma katmanları, ağın ölçeklenebilirliğini arttırmak amacıyla tasarlanmış durumda. Otoriteler de, Ethereum ağının bu güncellemeler ile çok daha sağlam bir alt yapıya kavuşacağını belirtiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment