Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hong Kong’da Gerçek Zamanlı Ödeme Sistemi Oluşturuldu

Hong Kong hükümeti, bireysel ödemeler için yeni bir güncelleme yaparak ‘anlık ödeme’ hizmeti sunmaya başladı.

Hong Kong Merkez Bankası, bundan yaklaşık iki hafta önce Hızlı Ödeme Sistemi (FPS) adlı yeni bir projenin duyurusunu yapmıştı.

Bu yeni sistem bankaları ve Singapur Merkez Bankası’nın tanımıyla ‘ön ödemeli elektronik nakit’ olarak açıklayabileceğimiz stored-value facility (SFV) operatörlerini gerçek zamanlı olarak birbirine bağlıyor. Başlangıç aşamasında projeye 21 farklı banka ve 10 farklı SVF katıldı.

Hong Kong vatandaşları bu yeni sistem sayesinde bankalar ve SVFler arasında gerçek zamanlı olarak para aktarımı yapabiliyorlar. Vatandaşların yapmaları gereken tek şey, parayı aktaracakları kişinin telefon numarasını veya e-posta adresini sisteme girmek. Böylece insanlar para aktarırken karşılarındaki kişinin banka hesap numarasıyla uğraşmak zorunda kalmıyorlar. Sistemde ayrıca QR kodu desteği de sunuluyor.

FPS adlı sistemde hem Hong Kong Doları hem de Çin’in itibari parası olan renminbi (RMB) üzerinden destek sunuluyor.

Sistem henüz çok yeni olmasına rağmen Hong Kong genelinde 450 binden fazla kişi sisteme kayıt olmuş durumda. Hong Kong Merkez Bankası’nın başkanı olan Norman Chan, yeni sistem hakkında şu yorumu yaptı:

“FPS 30 Eylül’de tamamen aktif hale geldikten sonra Hong Kong’da yeni bir elektronik ödeme devri başlayacak.”

Elektronik ödeme sistemlerini geliştirmek için çeşitli adımlar atan Hong Kong yetkilileri, Blockchain hakkındaki araştırmalarını da sürdürüyorlar. Hatta ülke özellikle son birkaç aydır aktif olarak Blockchain uzmanları arıyor ve bu kişileri ülkeye çekmeye çalışıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment