Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Kurucusu Vitalik Buterin’den Yasal Savaş İçerisindeki Altcoin İçin Alternatif!

Ethereum (ETH) kurucu ortağı Vitalik Buterin ve beraberindeki deneyimli ekip yasal sorunlarla boğuşan Tornado Cash’e alternatif yaratmak için bir araya geldi.

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, çekirdek geliştirici Ameen Soleimani, analiz firması Chainalysis’ten araştırmacı Jacob Illum ve akademisyenler Matthias Nadler ve Fabian Schar ile birlikte “Privacy Pools” adlı bir gizlilik protokolüne odaklanan bir araştırma makalesi yayınladı.

Makalede, Privacy Pools blockchainlerde işlem gizliliğini artırmak için yaratılmış bir protokol olarak tanımlandı.

Yazarlar, eğer doğru protokoller ve işleyişler sağlanabilirse Tornado Cash alternatifi bir platformun düzenleme ile bir arada var olabileceğini öne sürdü.

Bu doğrultuda Zero-knowledge (sıfır bilgi-ZK) teknolojisinin kritik bir rol üstleneceği belirtildi. Privacy Pools’un bu sayede kullanıcı fonlarının yasal kaynaklardan gelip gelmediğini belirlemek için işlem geçmişinin tamamını ifşa etmeden yetkililer tarafından teyit edilebileceği vurgulandı:

Teklifin ana fikri, kullanıcıların tüm işlem grafiklerini kamuya açıklamadan, fonlarının bilinen kaynaklardan aktarılmadığını gösteren sıfır bilgi kanıtı yayınlamalarına izin vermektir.

Buterin, Tornado Cash’in gizlilik sorunları için iyi bir çözüm olduğunu ancak ağdaki suç faaliyetlerinden sıyrılmak için sınırlı seçeneklere sahip olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz süreçte özellikle ABD’li kanun yapıcıların hedefinde yer alan Tornado Cash projesi, birçok yasaklamanın ve el koymanın merkezinde yer almıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!