Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum (ETH) Merge Güncellemesi İçin Kritik Gün: Bellatrix Güncellemesi Ne İfade Ediyor?

Ethereum ağı için büyük önem taşıyan Merge güncellemesinin entegrasyon adımı “Bellatrix” bugün gerçekleşiyor.

Ethereum zinciri kripto para tarihinin en büyük ve belki de en komplike güncellemelerinden birine hazırlanıyor. 15 Eylül‘de hayata geçmesi planlanan The Merge güncellemesi için bugün kritik bir aşama geçilecek.

Bellatrix olarak adlandırılan bu güncelleme, Ethereum zincirine İş Kanıtından (PoW) Hisse Kanıtına (PoS) geçiş aşamasını “öğretecek” bir güncelleme forkunu temsil ediyor. Ethereum ağında doğrulayıcı (validatör) görevi üstlenen kullanıcıların düğüm (node) yazılımlarını bugün güncellemeleri gerekiyor. Bu sayede hem ağın kendisi hem de ağ doğrulayıcıları söz konusu büyük Merge güncellemesine hazır hala gelecekler. Unutulmaması gerekiyor ki Ethereum ağının sağlıklı bir şekilde çalışması için doğrulayıcıların ağ bloklarını doğru şekilde onaylaması kritik bir öneme sahiptir.

Ethernodes tarafından sağlanan verilere göre halihazırda Ethereum ağ doğrulayıcılarının %27‘si “hazır değil” konumunda yer alıyor. Kayda değer miktarda doğrulayıcı müşterinin Merge için hazır tarafına geçmemiş oluşu Ethereum kurucusu Vitalik Buterin‘i de harekete geçirmiş gibi duruyor. Buterin, 6 Eylül tarihinde paylaştığı bir gönderisindeGüncellemeyi yaptığınızdan emin olun, bu önemli!” ifadelerine açıkça yer verdi.

Bugün doğrulayıcı algoritmalarını Bellatrix forkuna güncellemeyen kullanıcıların, eski uyumsuz zincirde sıkışıp kalma ve transfer işlemlerini onaylamaya devam edememe riski olduğu biliniyor.

Bellatrix güncellemesinin ardından, Ethereum Merge için son adıma geçilecek. Terminal Toplam Zorluğu (TTD) 5875000000000000000000000’e ulaştığında tetiklenecek “Paris etkinliği” olarak adlandırılan son aşama tahminen 15 Eylül civarında gerçekleşecek. Yürütme katmanı bu TTD’yi aştığında, bir sonraki blok bir Beacon Zinciri doğrulayıcısı tarafından üretilecek şekilde planlandı. Bu bloğun tamamlanmasının ardından, Ethereum’un blockchain’i hisse kanıtı mekanizmasına tam geçişini sağlayacak.

Ethereum Vakfı’na göre, Ethereum yatırımcılarının Merge sırasında ellerindeki varlıklar ile herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Ancak aksini iddia eden dolandırıcılara karşı da dikkatli olunmasının altı özellikle çiziliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!