Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum The Merge Güncelleştirmesi Hakkında Yanlış Bilinen 8 Önemli Nokta

Ethereum’un resmi forumundan paylaşılan bir yazıda, yaklaşmakta olan Merge güncellemesi hakkında yanlış bilinen önemli konuların doğruları aktarıldı.

  • Yanlış Biliniyor: Ethereum ağı üzerinde doğrulayıcı olmak için 32 Ethereum stake etmek gerekiyor.
    • Bu yanlış biliniyor. Herkes Ethereum ağı üzerinde doğrulayıcı olarak işlem yapabilir. Ethereum’un 2 farkı türde node’u bulunuyor. Bunlardan biri blok bulan nodelarken diğeri ağın güvenliğini artırıp işlemleri doğrulayan nodelardır. Eğer 32 Ethereum stake ederseniz blok bulma ihtimaliniz vardır ve bu sayede protokol ödülü kazanabilirsiniz. Bunun için Proof of Work (İş Kanıtı) sisteminde ekran kartları ve güçlü enerji kaynakları gerekirken Proof of Stake (Hisse Kanıtı) sisteminde 32 Ethereum stake etmek gerekiyor. Fakat bu sistemin yanı sıra ağ içinde kullanılan çoğu node, 1-2 TB kullanılabilir depolama alanına ve internet bağlantısına sahip olan bilgisayarlar tarafından yapılıyor. Bu tür doğrulayıcı olmak için kullanıcıların ekstra bir masraf yapması gerekmiyor. Bu tür doğrulayıcılar yeni blok bulup para kazanamazlar fakat var olan blokları doğrulayabilir ve ve ağın güvenliğine katkı sağlayabilirler. Herhangi bir kullanıcının kendi node’unu çalıştırma olanağı, Ethereum ağının merkeziyetsiz yapısını korumak için kesinlikle gereklidir.
  • Yanlış Biliniyor: The Merge ağ üzerindeki işlem ücretlerini azaltacak.
    • İşlem ücretleri ağ üzerinde talep yoğunluğuna göre belirlenir. Merge, İş Kanıtı (PoW) kullanımını ortadan kaldırır ve fikir birliği için Hisse Kanıtına (PoS) geçiş yapar. Ancak ağ kapasitesini veya verimini doğrudan etkileyen herhangi bir parametreyi önemli ölçüde değiştirmez.
  • Yanlış Biliniyor: Merge’den sonra ağ üzerindeki işlemler gözle görülür şekilde hızlanacak.
    • Bazı küçük değişiklikler olsa da, ağ üzerindeki işlem hızı 1. katmanda (Layer 1) çoğunlukla aynı kalacaktır. İşlem “hızı”, bir bloğa dahil edilme süresi ve işlemin sonuçlandırılma süresi gibi birkaç yolla ölçülebilir. Merge’den sonra bu işlem hareketlerinin her ikisi de biraz değişiyor, ancak kullanıcıların fark edeceği ölçüde değil.
  • Yanlış Biliniyor: Merge gerçekleştiğinde daha önceden stake ettiğiniz Ethereum’ları çekebileceksiniz.
    • Stake üzerinden para çekme işlemleri The Merge ile etkinleştirilmeyecektir. Shanghai yükseltmesi, doğrulayıcı para çekme işlemlerini mümkün kılacaktır. Merge’den sonra gerçekleştirilecek Shanghai güncellemesi ile stake edilen Ethereum’ları çekmek mümkün olacaktır.
  • Yanlış Biliniyor: Doğrulayıcılar Shanghai güncellemesine kadar herhangi bir stake ödülü alamayacaklar.
    • Ethereum stake eden doğrulayıcılar için stake ödülleri, doğrulayıcının kendisi tarafından kontrol edilen ve anında kullanılabilir olan mainnet hesaplarına yatırılacaktır.
  • Yanlış Biliniyor: Stake üzerinden Ethereum çekim işlemleri başladığında, tüm doğrulayıcılar aynı anda çekim yapabilecekler.
    • Doğrulayıcı para çekme yetkileri güvenlik nedeniyle sınırlı olacaktır. Shanghai güncellemesi ile stake edilen Ethereum’ları çekmek mümkün olacaktır ve bu dönemde yoğun çekim taleplerini karşılayabilmek için toplam stake edilen miktar ile orantılı bir çekim izni prosedürü uygulanacaktır. Örnek olarak, 10 milyon kilitli Ethereum olması durumda günde 43.200 Ethereum’un stake üzerinden çekilmesi mümkün olacaktır. Bu oran limiti, stake edilen toplam ETH’ye bağlı olarak ayarlanır ve toplu bir fon çıkışını önler.
  • Yanlış Biliniyor: Stake ödülü APR’nin (Yıllık Yüzde Oranı) The Merge’den sonra üç katına çıkması bekleniyor.
    • Daha güncel tahminler, Merge sonrası APR’de %200’lük bir artış değil, %50’ye yakın bir artış öngörüyor. Paydaşlar için APR’nin birleşme sonrası artması elbette ki bekleniyor. Ne kadar olduğunu anlamak için, öncelikle  APR’deki bu artışın nereden geldiğini anlamak önemlidir. Bu gelir Ethereum ihracındaki bir artış tarafından sağlanmaz. (Merge’den sonra Ethereum ihracı yaklaşık %90 azalır) Tahmin edebileceğiniz gibi, bir doğrulayıcının aldığı ücret miktarı, doğrulanan bloklar sırasındaki ağ etkinliği ile orantılıdır. Kullanıcılar tarafından ne kadar fazla ücret ödenirse, doğrulayıcılar o kadar fazla ücret alacaktır. Son blokchain faaliyetlerine bakıldığında, ödenen tüm gaz ücretlerinin yaklaşık %10’u şu anda madencilere bahşiş/ödül şeklinde giderken geri kalanı yakılıyor. Eski tahminler bu yüzdenin çok daha yüksek olduğunu ön görüyordu ve ağ kullanımı tüm zamanların en yüksek seviyesindeyken hesaplandı. %10’luk rakamı ortalama son ağ etkinliğine göre uyarlarsak, stake için APR’nin yaklaşık %50 daha yüksek olacağı tahmin edilmektedir.
  • Yanlış Biliniyor: The Merge, Ethereum ağının bir süreliğine kapalı kalmasına sebep olacak.
    • Merge yükseltmesi, sıfır kesinti süresi ile hisse kanıtı sistemine geçiş için tasarlanmıştır. Hisse kanıtı sistemine geçişin ağı veya kullanıcıları kesintiye uğratmamasını sağlamak için muazzam miktarda çalışma yapılmıştır. Merge, ağı oluşturmaya harcanan toplam madencilik gücünün kümülatif bir ölçüsü olan terminal toplam zorluğu (TTD) tarafından tetiklenecektir. Zamanı geldiğinde iş kanıtı sistemi ile çalışan bir bloktan hisse kanıtı sistemi ile çalışan gelecek bloğa sorunsuz bir geçiş sağlanacaktır. Ethereum için ağ kesintisi söz konusu değildir.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!