Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Topluluğundaki Blok Boyutu Tartışması Büyüyor

Toplam piyasa değerine göre en büyük ikinci kripto para birimi Ethereum ağındaki en büyük sorunun ölçeklenebilirlik ve buna bağlı olarak tıkanma olduğu biliniyor. Ağın altyapısındaki unsurlar devamlı olarak artarken bunun kapasitesinin aynı kalması, doğal olarak tıkanmaya yol açıyor ve geliştiriciler bunun çözümünün mümkün olduğunu düşünüyorlar.

Bazı Ethereum geliştiricileri, topluluğa yaptıkları çağrıda gas limitini arttırmayı ve bu sayede her bir işlemin kapasitesini yükseltmeyi teklif etti. Etherscan verilerine bakılırsa ortalama gas ücreti Mayıs ayının başlarından bu yana neredeyse üç kat artış yaşadı ve son günlerde ortalama 30 Gwei seviyelerine kadar çıktı.

ETHGasStation verilerine göre ise çok basit bir ETH işlemi yapmak için bile 0,16 dolar değerinde işlem ücreti yani gas ödemesi yapmak gerekiyor. Bu da en düşük transfer ücreti olarak gözüküyor. ERC-20 token transferleri veya basit bir akıllı kontrat kullanımı ise çok ama çok daha pahalıya mal olabiliyor.

Vitalik Buterin Eleştirilere Yanıt Verdi

Ethereum geliştiricileri ise daha önce olduğu gibi yine blok boyutu limitinin yani gas limitinin arttırılması çağrısında bulundu. 1inch exchange, konu hakkında yaptığı açıklamada mevcut 10 milyon gas limitinin en az 2,5 kat arttırılması gerektiğini savundu. Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin ise bu ifadeye yanıt vererek 2 kat yerine toplamda 12 ile 15 milyon gas miktarına artışı savunduklarını ifade etti.

Bu da Ethereum topluluğunda önemli bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi ve söz konusu gas limiti tartışmaları önümüzdeki günlerde de sürecek gibi gözüküyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment